Jumaat, 27 Februari 2009

Khalid: PNSB perlu serah faedah tidak diisytihar kepada LHDN

Oleh ZANARIAH ABD MUTALIB


PETALING JAYA: Perbadanan Menteri Besar (MBI) semalam mengarahkan Permodalan Negeri Selangor (PNSB) supaya menyerahkan senarai lengkap faedah dan kemudahan yang diberikan kepada kalangan pada tahun-tahun sebelum ini keda Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata, arahan tersebut dikeluarkan berikutan PNSB didapati tidak mengisi borang-borang EA bagi mengisytiharkan keuntungan beberapa tahun lalu kepada LHDN.

Khalid yang juga pengerusi MBI dan PNSB berkata, langkah tersebut dilakukan bagi memastikan anak syarikat Kerajaan Negeri tidak mengingkari undang-undang supaya membayar cukai pendapatan.

"Selama beberapa tahun PNSB ada memberikan faedah dan keuntungan kepada para pekerjanya termasuk Pengerusinya dan ahli-ahli Lembaga Pengarah dalam bentuk barangan atau wang tunai atau dua bentuk pemberian tersebut.

"Antaranya kereta dan pemandu di samping percutian di dalam dan luar negara.

"Selain itu, faedah melancong diberikan kepada semua kakitangan manakala kereta berpemandu diberikan hanya kepada Ketua Eksekutif dan Pengarah, di kalangan pengurus kanan dan di kalangan pengurus," katanya dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam.

Khalid berkata, sekumpulan penasihat yang dilantik oleh MBI kini sedang melakukan penilaian terhadap prestasi PNSB.

Katanya, dalam proses tersebut, pengerusi PNSB sebelum ini iaitu Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo dikatakan pernah diberikan kereta Toyota Harrier pada tahun 2005 dan disediakan seorang pemandu pada tahun 2006.

"Beliau menggunakan kesemua faedah sehingga bersara selaku Pengerusi PNSB pada Mac 2008.

"Bagaimanapun, tiada kemudahan ini yang dinyatakan dalam borang EA yang diserahkan oleh PNSB sebelum ini dan kita juga mendapati kemudahan petrol dan penyelenggaraan kereta Harrier semuanya ditanggung oleh PNSB," katanya.

Khalid berkata, beliau menyedari tentang keprihatinan di kalangan pekerja PNSB sendiri terhadap implikasi kewangan berikutan tindakan pengurusan perbadanan itu yang tidak mengisyhtiharkan pendapatan dalam borang EA.

"Saya meminta agar kakitangan PNSB supaya bersabar kerana mereka kini perlu menunggu tindakan LHDN untuk menaikkan tambahan cukai bagi individu yang berkaitan," katanya.

Tiada ulasan: