Rabu, 28 Januari 2009

Muslim Care selamat tiba di Gaza, sumbang bantuan RM 100,000

Harakahdaily


GAZA, 28 Jan (Hrkh) -Deligasi Muslim Care telah selamat melepasi sempadan Rafah. Mereka dibenarkan masuk setelah menunggu di kawasan sempadan Mesir ke Palestin selama 3 jam. Kemudian itu barulah mendapat perlepasan dari pihak keselamatan Mesir.

Perjalanan seterusnya membawa Delegasi Muslim Care yang terdiri daripada Zulkefli Nani, Ustaz Riduan Md Nor dan Zulkifili Wahijan ke Gaza untuk meninjau mangsa-mangsa kebiadaban rejim Israel.

Mereka selamat tiba di Gaza pada jam 3.30 pm waktu tempatan, dan ketibaan mereka disambut dengan beberapa taklimat keselamatan yang disampaikan oleh pihak berkuasa di Palestin.

Setakat ini, sumbangan-sumbangan yang diwakilkan kepada Muslim Care telah diberikan kepada mangsa-mangsa yang berada di Hospital Nashir dan Hospital Khan Yunis.

Muslim Care telah menyediakan bantuan kemanusiaan seperti makanan, selimut, pakaian, keperluan kebersihan dan ubat-ubatan yang kesemuanya bernilai RM100,000.

Setelah rejim Israel menamatkan genjatan senjata, ramai mangsa-mangsa yang cedera dihantar ke hospital. Hari ini delegasi Muslim Care akan terus berusaha menyalurkan bantuan, dan mereka akan bermalam di Gaza.

Kepada rakyat Malaysia atau sesiapa sahaja yang ingin memberikan sumbangan boleh berbuat demikian atas nama; Muslim Care dengan menyalurkan dana ke akaun RHB Bank: 26-2120-0000-4747. - azm _

Tiada ulasan: