Khamis, 29 Januari 2009

Tajol letak jawatan Ketua Umno Gerik hujung Mac

MSTAR ONLINE


KAMPAR: Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali akan meletak jawatan sebagai Ketua Umno Bahagian Gerik pada 29 Mac ini.

Katanya, beliau juga tidak akan bertanding mempertahankan jawatan anggota Majlis Tertinggi pada perhimpunan agung Umno dari 24 hingga 28 Mac ini, yang sekali gus akan menyebbkan semua jawatan yang disandangnya melalui lantikan termasuk sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak, tergugur.

Bercakap kepada pemberita di sini, Tajol Rosli menyelar sebuah akhbar hari ini yang melaporkan beliau telah meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak.

"Saya terperanjat dengan laporan itu. Akhbar itu memang tidak beretika. Selama ini hubungan saya dengan wartawan memang baik tapi hari ini saya memang marah dengan akhbar itu.

"Laporan itu tidak sepatutnya dibuat kerana ia merupakan satu mesyuarat tertutup dan tidak sepatutnya apa yang berlaku dalam mesyuarat itu dilaporkan," katanya kepada selepas majlis pelancaran Pelan Tindakan Desa oleh Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Sekolah Menengah Kebangsaan Air Kuning di sini hari ini.

Ketika diminta mengesahkan kesahihan laporan akhbar itu, Tajol Rosli meminta media bertanya kepada wartawan yang berkenaan.

"Saya tidak pernah memberi sebarang kenyataan akhbar, maka kenyataan dalam laporan itu bukannya daripada saya.

"Tanyalah dia, betul ke tidak," katanya.

Akhbar berkenaan dalam laporan muka depannya mendakwa Tajol Rosli pada majlis perjumpaan bersama Pemimpin Umno Bahagian Parit dan ketua cawangan dalam bahagian itu di Bangunan Umno Parit lewat petang Selasa lepas mengumumkan meletakkan jawatan sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak kerana rasa bertanggungjawab terhadap tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Bota, Datuk Nasaruddin Hashim, keluar daripada Umno dan menyertai Parti Keadilan Rakyat.

Tajol Rosli berkata beliau tidak akan mengulas mengenai perkara itu lagi dan akan membiarkan kepimpinan parti memikirkan mengenainya.

Ditanya reaksinya tentang beberapa ADUN Umno di Perak yang menyalahkan beliau sebagai punca kepada masalah dalaman yang berlaku, Tajol Rosli berkata:

"Saya ambil tanggungjawab, apa yang mereka cakap itu kita terimalah."

Perdana Menteri yang diminta mengulas mengenai isu Umno Perak dan peletakan jawatan Tajol Rosli sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Perak berkata, ia akan dibincangkan dalam mesyuarat MT malam ini.

Tiada ulasan: