Sabtu, 31 Januari 2009

Pemilihan Umno: Calon, perwakilan ditemukan bulan depan

BERNAMA


SEPANG: Pertemuan antara calon yang akan bertanding pada pemilihan Umno Mac ini dengan para perwakilan peringkat negeri akan dimulakan bulan depan, kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Muhammad Muhammad Taib.

Beliau berkata, pihak ibu pejabat parti sedang menyediakan jadual pertemuan para calon dengan perwakilan dari 13 badan perhubungan negeri.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Wilayah dan Luar Bandar mengulas kenyataan Ahli Majlis Tertinggi Umno dan Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim bahawa ada pihak dengan sewenang-wenangnya turun padang menemui ahli parti untuk mendapatkan sokongan sementara pada masa yang sama ada calon termasuk beliau sendiri yang tidak berbuat demikian kerana mematuhi larangan berkempen yang telah dikeluarkan.

Ditanya sama ada calon akan dilarang daripada menghadiri sebarang majlis selain yang diatur oleh Badan Perhubungan Negeri selepas ini, Muhammad berkata, peraturan itu sepatutnya dipatuhi, tetapi menghadiri majlis-majlis tertentu seperti perkahwinan dan kematian adalah dikecualikan.

Calon masih tertakluk kepada larangan berkempen yang ditegaskan dalam tataetika parti termasuk ditegah mengadakan jamuan, memberi hadiah dan menganjurkan rombongan lawatan, katanya.

Muhammad juga menegaskan bahawa hal dan masalah parti seperti politik wang perlu disalurkan kepada parti untuk membuat keputusan.

Beliau mengulas kenyataaan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Datuk Seri Ahmad Said Hamdan bahawa politik wang adalah ditakrifkan sebagai rasuah dan badan itu akan melakukan siasatan.

Tiada ulasan: