Selasa, 27 Januari 2009

Lanskap politik negara sedang dilukis semula

ROSLAN SMS


Disaat saya menulis posting ini Buletin Utama TV3 mengumumkan yang ADUN Bota, Perak, Datuk Nasaruddin Hashim mengisytiharkan keluar Umno dan menyertai PKR. Ini selang beberapa hari selepas calon PAS Mohd Abd Wahid Endut menewaskan calon Umno Wan Farid sekaligus merampas kerusi parlimen Kuala Terengganu dari tangan Umno.

Sebelum itu kita sama-sama mengikuti betapa Ketua Umno bahagian Petaling Jaya Selatan Dato Zahar Hashim dan pimpinan Umno bahagian berkenaan menyertai PAS beramai-ramai diikuti dengan lebih 100 ahli Umno di bahagian Umno Kelana Jaya. Dan saya difahamkan seorang lagi Ketua Umno bahagian di Selangor akan turut jejak langkah Dato Zahar.

Apakah yang dapat kita baca dari perkembangan ini semua? Ya kita sedang menyaksikan lanskap politik negara seakan dilukis semula. Perkembangan meninggalkan Umno dari pelbagai peringkat pimpinan ini dijangka berterusan kerana bahtera Umno yang dibina sejak tahun 40an ini ternyata tidak lagi mampu bertahan, ia makin lapuk, makin usang, bocor dan boleh sahaja karam bila-bila masa.

Memang Umno satu ketika dahulu tegap. Diawal zaman penubuhannya anak-anak bangsa yang ikhlas dari pelbagai disipilin khasnya guru-guru dan kakitangan kerajaan berebut-rebut menyertainya kerana mahu bersama memandu wadah perjuangan bangsa, membina negara dan nasib ummah. Umno mendapat dokongan penjajah Inggeris dan diberi pula teraju apabila negara Merdeka. Namun semakin negara dewasa, Umno pun semakin berubah. Dari kepimpinan yang diraih dari kalangan mereka yang ikhlas, Umno menjadi parti “businessman” apabila para peniaga mengambil-alih minat menyertainya.

Akhirnya orang menyertai Umno bukan lagi kerana perjuangan agama, bangsa dan negara tetapi lebih kepada duit, kuasa dan kedudukan.

Orang-orang Melayu kebanyakkan diabai, malah sekadar buah-buah catur untuk digunakan apabila perlu khasnya apabila ada pertandingan dalam parti. Apabila wang menjadi umpan maka segala-galanya adalah untuk nilai sogokan bukan lagi ikhlas dan sukarela. Wang diguna untuk mendapat kuasa, wang diguna untuk membeli pengaruh. Maka segala adab dan nilai bangsa dan agama luntur dan tiada lagi menjadi panduan dan keutamaan.

Kebencian rakyat di luar melihatkan gelagat buruk Umno ini memuncak dan terbakar menjadi dendam dan marah. Umno mesti diajar kerana mereka sudah tidak lagi menepati dasar dan asas perjuangan mereka dahulu. Umno sudah bukan lagi model yang sihat dan baik buat jenerasi mendatang. Umno menjadi kudis, liabiliti dan barah. Kesimpulannya Umno sudah tidak relevan tambahan apabila rakyat mula selesa dan boleh menerima parti-parti alternatif khasnya PAS dan PKR sebagai ganti.

8 Mac 2008 lalu adalah tarikh keramatnya, ini diikuti dengan pilihan raya kecil Permatang Pauh dan terbaru Kuala Terengganu. Umno yang dijangka menghadapi pemilihan pucuk pimpinannya pada Mac ini dijangka semakin berpecah belah bahana politik wang. Tikam-menikam dan bunuh membunuh politik sesama mereka dijangka semakin ribut. Rakyat sudah benci dan bosan dan ini akan diikuti pula oleh kalangan ahli-ahli.

Tidak mustahil selepas Nasarudin, Zahar, ramai lagi akan angkat kaki meninggalkan bahtera usang bernama Umno ini. Marilah kita mencorak politik baru dalam negara. Tinggal dan buangkan yang keruh percaya dan terimalah yang jernih, sama-sama kita ungkapkan selamat tinggal kepada Umno.

Tiada ulasan: