Khamis, 22 Januari 2009

Obama akan berusaha selesai konflik Israel-Palestin

mstar online


KUALA LUMPUR: Amerika Syarikat (AS), di bawah pentadbiran Presiden Barack Obama akan mengambil pelbagai langkah dan berusaha menyelesaikan isu Israel-Palestin yang telah lama berlanjutan untuk mewujudkan suasana aman yang berpanjangan di kawasan Timur Tengah yang penuh konflik itu.

Duta Besar AS ke Malaysia, James R.Keith berkata berdasarkan mesej yang disampaikan Obama pada upacara mengangkat sumpah sebagai presiden ke-44 semalam dan kenyataannya sebelum ini berhubung isu itu, Washington tidak akan membuang masa bagi menyelesaikan isu itu.

"Saya berpendapat anda akan dapati lebih awal pada... mungkin seawal minggu ini...(pentadbiran) akan umumkan mengenai dasar dan pegawai yang akan ditempatkan bagi menangani masalah di Timur Tengah," katanya kepada pemberita apabila ditanya mengenai apa yang boleh diharapkan oleh masyarakat antarabangsa daripada pentadbiran baru berhubung isu Israel-Palestin itu.

Terdahulu, Keith menghadiri "Hari Mengangkat Sumpah: Jangkaan Bagi Sebuah Pentadbiran Baru AS" di sini semalam.

Beliau berkata, AS mengalu-alu gencatan senjata baru-baru ini berikutan serangan Israel ke atas Gaza yang didakwa Tel Aviv bertujuan bagi mempertahan negara mereka dari serangan roket Hamas.

"Harapan kami adalah untuk mewujudkan bukan hanya (keamanan) sementara tetapi kemanan yang kekal dan berpanjangan di Timur Tengah," katanya.

Washington di bawah bekas Presiden George W. Bush menerima kritikan daripada masyarakat antarabangsa kerana dasarnya yang berat sebelah dalam menangani krisis Gaza dan juga isu Israel-Palestin.

"Saya berpendapat anda perlu ragu dengan kami (pentadbiran baru As) bagi menyumbang kepada keamanan Israel-Palestin dan kami akan bekerja kuat (berhubung isu itu)," katanya.

Keith berkata, isu Israel-Palestin telah berlanjutan sejak beberapa dekad dan oleh itu ia memerlukan kesabaran bagi mencari penyelesaian yang kekal berpanjangan.

Katanya, Amerika bukan sahaja mahu menyelesaikan konflik Israel-Palestin tetapi juga isu berkaitan seperti mewujudkan keamanan di antara Israel dan Syria memandangkan usaha membawa kemanan ke rantau itu juga membabitkan pihak lain selain Palestin dan Israel.

"Kami berharap penyelesaian bagi dua buah negara dengan keselamatan dan maruah yang sama bagi Palestin dan Israel," katanya.

Tiada ulasan: