Rabu, 28 Januari 2009

MB setuju Gerak baru diwujudkan

Saidah Hairan


KUALA SELANGOR - Gerakan Demokrasi dan Anti Korupsi (Gerak) yang diasaskan oleh reformis KeADILan sudah lari daripada perjuangan asal dan seolah-olah gerakan itu telah dikuasai Umno.

Demikian menurut Dato' Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang setuju diwujukan Gerak baru bagi membantu menangani dan membasmi gejala rasuah.

Beliau berkata, ada 10 gerak ditubuhkan lagi bagus kerana boleh membantu dalam mengatasi masalah ketelusan serta kebertanggungjawaban dan ia merupakan satu era baru dalam politik.

Sebelum ini katanya, Gerak telah menyerahkan banyak memorandum kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR) berhubung salah laku rasuah tetapi tidak mendapat tindak balas.

Bagaimanapun, tambah beliau aduan yang dibawa oleh Gerak sekarang diterima oleh BPR.

Khalid berkata demikian ketika mengulas tindakan Gerak yang menyerahkan memorandum berhubung pemberian lembu korban di Parlimen Bandar Tun Razak.

Sementara itu Ketua Angkatan Muda KeADILan, Shamsul Iskandar Mohd Akin setuju dengan cadangan Menteri Besar kerana Gerak pada asasnya sebuah badan bukan kerajaan yang bebas daripada sebarang pengaruh politik.

Bagaimanapun katanya Gerak yang ada sekarang hanya memberi tumpuan pada kes yang dilakukan oleh pembangkang dan tidak ada usaha yang serius untuk melaporkan rasuah yang lebih besar dilakukan oleh pimpinan BN.

"Saya setuju dengan Menteri Besar dan saya berharap Gerak lebih terarah dalam memerangi rasuah tidak kira terhadap kerajaan atau pembangkang," tegasnya.

Gerak diasaskan oleh Angkata Muda KeADILan pada tahun 2005 yang dipengerusikan oleh Ezam Mohd Noor. SH _

Tiada ulasan: