Khamis, 29 Januari 2009

Hari bekerja boleh dikurangkan jika pekerja setuju: JTR

BERNAMA


KUALA LUMPUR: Kerajaan akan membenarkan syarikat dan kilang memendekkan operasi masing-masing kepada tiga hari seminggu jika pekerja bersetuju dengan langkah itu, kata Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Rakyat, Datuk Ismail Abdul Rahim, hari ini.

Katanya, keutamaan kerajaan pada masa ini adalah bagi memastikan kadar kehilangan kerja yang miminum di kalangan rakyat.

Beliau berkata, majikan perlu mendapat persetujuan pekerja jika ingin melaksanakan langkah itu kerana pekerja akan menerima gaji yang rendah jika tempoh hari bekerja dikurangkan.

"Adalah menjadikan tanggungjawab jabatan ini untuk memastikan pekerja mendapat perlindungan secukupnya dan pada masa sama syarikat tidak mengalami kekurangan atau kerugian," katanya.

Sementara itu, Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) berpendapat adalah lebih baik untuk pekerja mengambil potongan gaji sementara daripada terus diberhentikan kerja.

"Sebagai majikan, kita tidak mahu kehilangan pekerja dan akan melakukan apa yang terbaik untuk mengekalkan seberapa ramai bilangan pekerja yang boleh," kata Pengarah Eksekutif MEF, Shamsuddin Bardan.

Sejak 1 Januari lalu, kira-kira 10,000 rakyat Malaysia kehilangan pekerjaan dan bilangan itu dijangka meningkat jika situasi ekonomi tidak berubah. -

Tiada ulasan: