Sabtu, 17 September 2016

Sejauh Mana 'Kekuatan' Pasport Malaysia?

DETIK DAILY
 

 

PETALING JAYA: Pasport Malaysia memberikan anda akses perjalanan tanpa visa untuk 151 negara, menjadikannya pasport kelapan paling 'berkuasa' di dunia, dalam Indeks Pasport 2016.

Ranking oleh Forum Ekonomi Dunia itu meletakkan Malaysia setanding dengan negara-negara seperti Iceland, Australia dan Malta.

Indeks tersebut menentukan kedudukan pasport mengikut bilangan negara yang boleh dikunjungi tanpa perlu memohon visa.

Ranking teratas diduduki negara Jerman dan Sweden di mana pemegang pasport boleh melawat 158 ​​negara tanpa perlu membuat permohonan visa.

Tahun lalu, Amerika Syarikat dan United Kingdom berkongsi tempat teratas tetapi masing-masing jatuh ke tempat keempat dan kedua.

Singapura juga menduduki tempat keempat (bersama AS), yang membolehkan pemegang pasport membuat perjalanan ke 155 negara tanpa visa.

Pasport yang 'kurang kuasa' adalah milik mereka yang datang dari zon konflik seperti Syria, Somalia, Iraq, Pakistan dan Afghanistan, di mana pemegang pasport hanya boleh berkunjung dari 24 ke 31 negara tanpa memerlukan visa.

Sementara itu, Malaysia berada di kedudukan ke-19 dunia untuk negara paling mesra warga asing dengan menyediakan perjalanan tanpa visa, di hadapan Singapura, United Kingdom, Jerman dan Amerika Syarikat yang masing-masing berada pada kedudukan 20, 46, 49, dan 78.

Tiada ulasan: