Selasa, 27 September 2016

Selangor peruntukan RM1bilion laksana projek bekalan air, kata Adun DAP

MALAYSIA DATELINE
 
 
Kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.Kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.


Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Yeo Bee Yin, kerajaan negeri Pakatan Harapan telah memperuntukkan hampir RM1 bilion demi kesenangan rakyat dalam jangka masa panjang di negeri Selangor.

Ia termasuk, katanya, kos bagi pembinaan Loji Rawatan Air Semenyih 2 dan Labohan Dagang; Projek Mitigasi 2 dan 3; dan kerja-kerja menganti 23 paip yang dijangka siap pada 2017 dan 2018 akan datang.

“Dengan projek-projek yang sedang dilaksanakan itu, Selangor akan menerima bekalan air yang sempurna menjelang 2018,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Yeo Bee YinYeo Bee YinAdun Damansaran Utama itu berkata, ia perlu dikawal selia dengan projek susulan bagi memastikan masalah sama tidak berulang.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi balas terhadap kenyataan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datul Seri Noh Omar yang mendakwa Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali ‘sibuk berpolitik hingga lupa masalah rakyat’.

Noh yang jug Pengerusi Barisan Nasional Selangor itu turut mendakwa kononnya kerajaan negeri tidak menjaga kebersihan sungai Semenyih yang menjadi antara sumber bekalan air di negeri itu sehingga berlakunya pencemaran.

Bee Yin bagaimanapun mengingatkan Noh bahawa pemantauan kualiti sungai tidak terletak di bawah agensi kerajaan negeri sahaja, sebaliknya tanggungjawab yang sama turut dipikul agensi kerajaan Persekutuan seperti Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Kedua-dua, sama ada kerajaan Persekutuan dan negeri perlu mengambil tanggungjawab ini untuk bersama-sama dalam mengawal pencemaran sungai.

“Dalam mana-mana kes, tumpuan sekarang adalah untuk bekerja bersama-sama untuk secepatnya mengenal pasti punca pencemaran untuk memastikan masalah yang sama tidak timbul,” katanya seperti dipetik portal rasmi parti itu.

Hasil kerjasama itu, katanya, akan membawa pelaku sebenar terhadap pencemaran sungai ke muka pengadilan dan menerima hukuman yang berat atas kesalahan berkenaan.

Tiada ulasan: