Khamis, 22 September 2016

Bincang tingkat kawalan keselamatan di sekolah

SINAR HARIAN
Mahdzir Khalid
Mahdzir Khalid


KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan akan mengadakan perbincangan dengan polis bagi meningkatkan kawalan keselamatan di sekolah-sekolah yang terdedah kepada risiko kemalangan.

Menteri berkenaan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kawalan keselamatan itu bertujuan membendung kemalangan jalan raya membabitkan pelajar sekolah.

"Semua sekolah perlu mempunyai kawalan keselamatan yang baik namun, kami akan memberi tumpuan lebih kepada sekolah yang dianggap kritikal iaitu sekolah berhampiran dengan jalan raya utama.

"Pintu pagar sekolah yang berhampiran jalan raya utama mudah terdedah kepada risiko kemalangan membabitkan pelajar sekolah. Jadi, kawalan keselamatan perlu diperketat melalui kerjasama dengan pihak polis," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan komputer tablet kepada warga guru Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini, hari ini.

Mahdzir diminta mengulas isu beberapa kemalangan yang berlaku di hadapan kawasan sekolah sehingga mengakibatkan kematian berikutan kecuaian pemandu kenderaan. - Bernama


Tiada ulasan: