Selasa, 27 September 2016

Presiden PERKASA Bakal Dilantik Timbalan Presiden PPBM ?
ibarhim


Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA), Datuk Ibrahim Ali dikhabarkan bakal dilantik sebagai Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk mengukuhkan kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Perlantikan Ibrahim itu dibuat bagi mengimbangi pengaruh Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan yang dikatakan tidak berpihak kepada Muhyiddin.

“Segala kerja keras Ibrahim bakal dibalas dengan dianugerahkan jawatan paling tinggi di dalam parti Pribumi. Semua anak buahnya di dalam PERKASA dikerahkannya untuk mendaftar masuk parti baru ciptaan Mahathir. Akan tetapi hanya Ibrahim sahaja yang masih tidak membuka mulut kemana hala tuju perjuangannya selepas ini. Namun, orang di luar sudah tahu habuan Ibrahim adalah bakal dilantik sebagai Timbalan Presiden PPBM.

“Dengan kehadirannya di dalam kem Muhyiddin, maka Presiden Pribumi itu cukup lega dan berpuas hati kerana penasihat Mahathir iaitu Khairuddin Abu Hassan akan melopong apabila Muhyiddin akan menjadi seorang Presiden yang angkuh dan totok berbanding Khairuddin yang bertindak hanya di luar parti dan tidak mempunyai sebarang jawatan tertinggi di dalam PPBM,”dakwa Malaysian Patriots.

Semalam, satu kisah yang bersumberkan Md Kamal Hj Salleh dari Batang Kali Selangor menceritakan Ibrahim pada mulanya merajuk dengan Tun Dr Mahathir Mohamad tidak menggunakan platform PERKASA sebagai sebuah parti politik.

Kisah lengkap Md Kamal Hj Salleh adalah seperti berikut :

Semalam saya sempat berkomunikasi agak panjang dengan Umi Hafilda Ali berhubung situasi politik semasa. Hasil perbualan kami, berikut yang saya dapat perkata dan rumuskan untuk bacaan rakan-rakan saya.

Belum sebulan hayat usianya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) telah pun menunjuk bibik-bibik menuju jalan kehancuran.

Bermula dari ketidakpuasan hati kepimpinan Perkasa dan para pengikut mereka, dibawa kepada perebutan jawatan peringkat pusat dan negeri hinggalah kepada para pejuang maya mereka merungut tidak dibayar upah sepertimana yang dijanjikan.

Ibrahim Ali dan Syed Hassan menyimpan impian yang tinggi terhadap Tun Mahathir dan Tan Sri Muhyiddin agar dapat menukar Perkasa menjadi sebuah parti. Satu rundingan telah diadakan antara Syed Hassan dengan parti serpihan PAS, iaitu Berjasa. Perkasa berhajat untuk mengambil alih parti berkenaan dan seterusnya menjadi platform kepada mereka untuk berjuang menjatuhkan Datuk Seri Najib.
Dari kiri: Robin Tan ( Anak Jutawan Vincent Tan ) dan Tooi Kooi Ong ( Proksi YTL )
Dari kiri: Robin Tan ( Anak Jutawan Vincent Tan ) dan Tooi Kooi Ong ( Proksi YTL )
Bagaimanapun perkara tersebut tidak dipersetujui Mukhriz, Azmin Ali, Robin Tan (anak Vincent Tan) dan Tong Kooi Ong (Proksi YTL dalam misi menjatuhkan PM). Individu-individu tersebut adalah orang yang selama ini menyalurkan dana untuk gerakan menjatuhkan PM.

Akhirnya mereka mengambil keputusan menubuhkan sebuah parti baru. Ini menimbulkan kemarahan Ibrahim Ali dan barisan kepimpinan Perkasa. Semasa parti tersebut dalam proses menunggu kelulusan, Ibrahim Ali dan beberapa orangnya telah berusaha beberapa cara untuk mensabotaj agar parti itu tidak diluluskan ROS. Termasuklah cuba mempengaruhi Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri. Bagaimanapun usaha itu tidak berjaya.

Selepas pendaftaran diluluskan, timbul pula satu lagi masalah baru. Iaitu mengenai perlantikan barisan kepimpinan peringkat pusat dan negeri. Ramai yang mengharap dan melobi TSMY agar mereka dilantik. Sebenarnya usaha melobi telah bermula sejak parti dalam proses permohonan lagi. Untuk mengelak konflik yang lebih teruk, TSMY meminta Tun Mahathir agar mengambil alih jawatan pengerusi dengan segera.

Di Kedah Ainina sedang bergasak dengan Sanusi Junid. Di Langkawi, Ainina juga sedang bergasak dengan anak Sanusi, Akhramsyah. Di Perak Hamidah Osman dan adiknya Hamizura Osman serta adik iparnya mahu menguasai PPBM seperti parti ahli keluarga mereka. Di Johor Datuk Baharom Gelang Patah sedang bergasak dengan abang TSMY.

Di Kelantan proksi Mukhriz, Sazmi Miah mahu memastikan beliau dilantik sebagai pengerusi negeri. Di Terengganu , blogger Din Turtle pun menyimpan impian tinggi menggunung agar beliau dapat mengetuai negeri itu. Di Melaka Zahid Mat Arip sedang berhempas pulas untuk mengangkat dirinya sebagai pengerusi negeri. Di Sabah pula Shafie Afdal tidak berpuas hati dengan rakan-rakannya yang di semenanjung. Lantas beliau mengambil keputusan untuk bergerak berasingan.

Manakala di peringkat pusat pula hubungan tegang antara Khairuddin Abu Hassan dengan TSMY dan Mukhriz semakin hari semakin nazak.

Di peringkat media maya, Hanizam Yunus meminta pemain-pemain media maya mereka agar mengurangkan atau menghentikan kempen keahlian PPBM dan promosi kerana duit tidak turun sepertimana yang dijanjikan. Beliau menuduh Datuk Ainon, bekas setiausaha akhbar TSMY dan Firdaus Abdullah (blogger apa nama) melesapkan peruntukan untuk pemain-pemain media maya. Yang masih aktif adalah beberapa budak-budak Kedah yang dibayar gaji bulanan oleh Mukhriz melalui Sazmi Miah.

Tun Mahathir semakin tertekan dengan keadaan dan membawa diri ke London untuk beberapa ketika.

Difahamkan setelah segala usaha menumbangkan PM gagal, terbaru (semalam) Tun M meminta PM kekal tetapi melepaskan jawatan Menteri Kewangan. Dalam situasi hari ini dikhabarkan Tun akan memilih jalan berdamai dengan Datuk Seri Najib dengan syarat Mukhriz diletakkan di Kementerian Kewangan melalui lantikan sebagai senator sementara menunggu PRU 14.

Akhir kalam, benarlah kata ramai orang. Yang UMNO akan tetap ke UMNO. Nampaknya itulah yang akan berlaku kepada PPBM. Dari UMNO mereka datang dn kpd umno mereka akn kembali -Md Kamal Hj Salleh, Btg Kali sgor

Tiada ulasan: