Khamis, 22 September 2016

PRN mengejut Pulau Pinang: Umno sifatkan ia retorik Guan Eng

Oleh Azizul Osman
Post Pic
 
 
SHAH ALAM: Ketua Pembangkang Pulau Pinang Datuk Jahara Hamid menyifatkan ugutan ketua menteri mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) mengejut bagi membantah proses persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hanyalah retorik politik semata-mata.
 
Jahara yang juga ADUN Teluk Air Tawar berkata, PKR yang merupakan sekutu DAP dalam kerajaan negeri Pulau Pinang tidak akan bersetuju dengan langkah itu kerana ia pernah menolak mentah-mentah cadangan sama oleh Ketua Menteri Lim Guan Eng sebelum ini.
 
"Dia (Guan Eng) tahu ada kuasa dan rasa dapat undi yang tidak berbelah bahagi daripada penyokong kaum Cina di Pulau Pinang. Sebab itu dia begitu ghairah untuk adakah Pilihan Raya Negeri. Saya rasa ini retorik sahaja dan PKR tidak akan setuju," katanya kepada Antarapos.
 
Guan Eng hari ini berkata akan akan mempertimbangkan semua kemungkinan mengadakan PRN walaupun belum memuktamadkan cadangan itu di peringkat negeri.
 
"Dia kena yakinkan PKR lah. Itu terpulang sebab DAP yang majoriti, antara dia dan sekutunya yang akan buat keputusan dan dia kena yakinkan PKR untuk buat. Dan kalau buat di sini (pilihan raya negeri) tentulah Selangor pun nak buat juga," jelas Jahara.
 
DAP Pulau Pinang sebelum ini berkeras mahu mengadakan PRN mengejut apabila Guan Eng terpalit dengan skandal salah guna kuasa yang mengakibatkan beliau disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia ekoran dua pertuduhan rasuah.
 
Guan Eng didapati cuba menukar status tanah (zon pertanian kepada zon komersial) dan membeli sebuah banglo di bawah harga pasaran di Jalan Pinhorn, George Town.
 
Idea untuk mengadakan PRN itu kemudiannya terpaksa dibatalkan Guan Eng apabila gagal mendapat persetujuan PKR.
 
Dalam pada itu Jahara berpendapat adalah tidak wajar untuk Pulau Pinang mengadakan PRN berasingan kerana akan melibatkan wang rakyat malahan tempoh untuk mengadakan pilihan raya umum cuma berbaki tidak kurang dua tahun sahaja.
 
"Dia (Guan Eng) kena fikir habis-habis sebab tinggal setahun lebih sahaja lagi untuk pilihan raya umum, ini buang masa, duit dan tenaga hanya untuk buktikan bahawa dia mendapat sokongan luar biasa," katanya.
 
DAP menerusi Lim Kit Siang sebelum ini mencadangkan Selangor mengadakan PRN mengejut sebagai membantah cadangan persempadanan semula oleh SPR, namun ia ditolak oleh Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali.
 
 

Tiada ulasan: