Isnin, 19 September 2016

Unesco Tarik Balik Anugerah Kepada PermataMSTAR ONLINE
 
 PETALING JAYA: Satu anugerah oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco) untuk mengiktiraf program Permata dalam satu majlis yang diadakan sempena Persidangan Agung ke-71 Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) di New York telah ditarik balik.

The New York Times melaporkan satu laporan dari Tudor Parfitt pada Ahad yang mengesahkan anugerah itu telah ditarik balik.

Menurut kenyataan itu, pelbagai persoalan dibangkitkan mengenai sumber dana Permata dan walaupun penganjur acara tidak menyedari wujud sebarang salah laku tertentu, mereka tiada masa untuk memeriksa persatuan itu.

Acara itu sepatutnya diadakan di Muzium Kesenian Metropolitan, New York.

Terdahulu Bernama melaporkan isteri Perdana Menteri Datin Seri Rosmah Mansor dipilih untuk menerima anugerah 'Lead by Example' oleh Unesco.

Anugerah itu akan disampaikan pada majlis Penghormatan Kepada Wira-wira Dalam Kempen Global Menentang Keganasan pada 22 September ini.

Pengiktirafan itu diberikan atas usaha dan sumbangan Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama di bawah Program Permata.

Tiada ulasan: