Khamis, 28 Jun 2012

PRU: Rundingan kerusi PR selesai bulan depan

Wartawan Sinar Harian

Menjelang PRU 13
 
Menjelang PRU 13
 
 
KUALA TERENGGANU - Pakatan Rakyat (PR) masih lagi dalam proses rundingan di peringkat kepimpinan tertinggi ketiga-tiga parti bagi menyelesaikan isu pertindihan kerusi di beberapa kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (Dun).

Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah sebenar kerusi terbabit dengan alasan ia akan mengganggu proses rundingan antara ketiga-tiga parti.

Dipetik Bernama, Azmin berkata, proses rundingan akan selesai dalam seminggu dua lagi dan yakin masalah pertindihan itu dapat diatasi dengan baik berikutan pemuafakatan yang terjalin antara PKR, Pas dan DAP.

"Cukup saya katakan kerjasama dari Pas dan DAP cukup baik dan akrab yang akan memudahkan lagi proses rundingan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pengagihan bahan kempen Pilihan Raya Umum ke-13 di sini, hari ini.
  
Diminta mengulas berhubung keengganan Pas menyerahkan lebih banyak kerusi kepada PKR Terengganu pada pilihan raya umum kali ini, Azmin menegaskan, itu hanya pandangan dari peringkat akar umbi yang perlu dihormati.

 
PKR Terengganu sebelum ini menyuarakan hasrat untuk bertanding di 11 kerusi DUN dan tiga kerusi Parlimen namun ditentang oleh Pas Terengganu.
  
"Kita perlu hormati pandangan akar umbi sama ada dari PKR ataupun Pas, namun seperti yang saya nyatakan tadi, keputusan muktamad tetap akan diputuskan kepimpinan tertinggi ketiga-tiga parti," katanya.
  
Ditanya mengenai desas desus hubungan dingin beliau dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, beliau yang juga Pengerusi PKR negeri itu berkatam, perkara tersebut sengaja diperbesar-besarkan oleh media arus perdana.

Tiada ulasan: