Selasa, 28 April 2009

Peningkatan kes rogol membimbangkan!

Mohd Sabri Said


TASEK GELUGOR - Peningkatan bilangan kes rogol sehingga 300 peratus sejak kebelakangan ini membimbangkan banyak pihak dan seharusnya langkah-langkah menanganinya dicari secepat mungkin.

Demikian kata Penyelaras Masjid, Ustaz Abu Bakar Bakilani Abu Hasan dalam forum bertajuk 'Masalah Sosial, Cabaran Masa Kini' anjuran Masjid Permatang Sungai Dua dengan kerjasama Pejabat Agama Daerah Butterworth semalam.

Jelasnya, pada tahun 2007 kes rogol mencatatkan 1,241 manakala tahun 2008 meningkat kepada 4,959 kes.

"Sungguh memeranjatkan kes rogol di Malaysia meningkat 300 peratus. Situasi ini memang mengerunkan. Kerajaan perlu mencari formula terbaik untuk tangani segera, " ujarnya.

Turut serta sebagai ahli panel ialah Penolong Pengarah Bahagian Takmir, Ustaz Mohamad Imran Ibrahim, Pegawai Tadbir Agama Butterworth, Ustaz Salehudin Sulaiman dan dipengerusikan Pegawai Agama Perda, Ustaz Azhar Abdul Hamid.

Kata Ustaz Abu Bakar lagi, kepincangan masyarakat bermula daripada rumah tangga, alam keliling dan suasana negara mendorong individu memuaskan nafsu mereka bilamana berpeluang berbuat demikian.

Kes anak luar nikah pula daripada tahun 2000 sehingga bulan Julai 2008 berjumlah 257,411 orang yang mana nisbah 94 orang dilahirkan sehari semalam.

"Itu termasuk yang dilapor atau direkodkan tidak termasuk lagi yang dibuang ke laut, parit, tong sampah dan sebagainya," ujarnya.

"Kes anak luar nikah juga meningkat tinggi dalam masa tujuh tahun setengah. Di mana peranan kita untuk memastikan masyarakat terus cemerlang, " katanya.

Di kampung-kampung sekarang ini kelas pengajian agama masih di tahap rendah kerana ramai lagi masih tidak memikirkan kepentingannya, kata beliau.

"Ustaz ramai tetapi bila ada pengajian di masjid bilangan orang yang datang tidak seramai mana lebih ramai yang berlepak di kedai minum atau pasar malam," katanya.

Bila ketiadaan ilmu agama, remaja akan menjadi bertambah liar dan tidak mendekati masjid sebaliknya lebih suka berpoya-poya dengan teman di luar, ujarnya.

Memandangkan fenomena itu bertambah runcing maka semua pihak kena mainkan peranan seperti ibubapa kena mangawasi sikap anak-anak, katanya.

"Masyarakat pula digalak mengamalkan anak engkau anak aku manakala negara pula hendaklah menyemai progam berfaedah untuk mendidik ke arah insan bertamadhun, " ujarnya./wannordin _

Tiada ulasan: