Jumaat, 26 Februari 2016

Umno Hilang Sokongan Jika Muhyiddin Digugurkan - Mukhriz

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
 
PETALING JAYA: Tindakan menggugurkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai timbalan presiden Umno akan mengakibatkan parti itu hilang sokongan dan kredibiliti, kata bekas Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

"Jika Majlis Tertinggi Umno bersetuju untuk menggugurkan beliau, ia akan menjadi paku terakhir pada keranda Umno," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Mukhriz berkata, beliau juga tidak terkejut jika Muhyiddin dibuat terus dari parti.

"Terkuburlah nilai dan prinsip yang menjadi tunggak kekuatan Umno selama ini," katanya.

Beliau menambah, tugas timbalan presiden bukan sahaja untuk membantu presiden.

"Seorang timbalan presiden bukan hanya bertanggungjawab semata-mata untuk membantu presiden.

"Beliau juga mesti dipilih atas kebolehan untuk mengganti atau mengambil alih peranan presiden di dalam keadaan yang memaksa.

"Apa jua alasannya, seseorang pemimpin yang menang jawatan parti melalui pemilihan tidak boleh digugurkan dari jawatan itu dengan sewenang-wenangnya," katanya.

Muhkriz menambah, dakwaan bahawa timbalan presiden tidak membantu presiden, malah mengkritik presiden, dan ini cukup sebagai alasan untuk diambil tindakan, tidak boleh diterima sama sekali.

Beliau bimbang Umno tidak akan relevan jika rakyat sedar ia tidak lagi memberi manfaat kepada negara.

"Malaysia yang suatu ketika dulu dikenali sebagai negara yang tegas dan mempertahankan prinsip undang-undang kini dilihat semakin banyak memberi alasan untuk menutup pelbagai isu," katanya.

Mukhriz berkata, pengguguran Muhyiddin sebagai timbalan perdana menteri telah menghampakan sebilangan besar rakyat yang percaya seorang anak Johor berpotensi dinaikkan ke pangkat perdana menteri.

"Sebagai pemimpin parti, kita perlu sedar bahawa tindakan yang dilakukan dari semasa ke semasa dipantau rakyat.

"Ingin saya tegaskan di sini, jika Muhyiddin dikhianati, Umno akan kehilangan sokongan terutama di kalangan mereka yang masih berbelah bahagi," katanya.

Tiada ulasan: