Jumaat, 26 Februari 2016

Nahas TUDM: Kegagalan enjin paksa pesawat mendarat cemas

ANTARAPOS.COM


Post Pic
 
 
KUALA SELANGOR: Masalah enjin gagal berfungsi memaksa pesawat Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) untuk melakukan pendaratan kecemasan di kawasan pantai berpaya di sini, pagi Jumaat kata polis.
 
Walaupun semua lapan pegawai TUDM terselamat, polis berkata seorang nelayan lemas semasa cuba mengeluarkan mangsa keluar dari pesawat jenis CN235 itu.
 
Pesawat tersebut berlepas dari Pangkalan TUDM Subang kira-kira pukul 8.30 pagi untuk menjalani sesi latihan rutin dan mengeluarkan isyarat kecemasan 10 minit kemudian.
 
Anak kapal yang diketuai juruterbang Mohd Azri Yacob, 41, kemudiannya melakukan pendaratan cemas di perairan cetek dekat kawasan berpaya berhampiran Taman Malawati Utama.
 
Berlaku kebakaran kecil di bahagian tengah pesawat kesan hentakan kuat.
 
Namun sekumpulan nelayan yang berada di lokasi kejadian bergegas membantu mengeluarkan anggota di dalam pesawat tersebut.
 
Ketua Polis Daerah Kuala Selangor, Supritenden Ruslan Abdullah berkata seorang nelayan lemas ketika cuba menyelamatkan mangsa selepas terjerlus di kawasan berlumpur.
 
Pembantu juruterbang Ahmad Syazwan Mohammed, 32, patah tangan kirinya manakala mangsa lain tidak mengalami sebarang kecederaan.
 
Anggota lain yang turut berada di dalam pesawat itu adalah Mejar Muhamed Afizan Jaafar, 32; Kapten Nurul Azrie Rofdi, 32; Leftenan Meor Ahmad Ali Meor Abdul Wahab, 26; Pegawai Warran 2 Muhd Sayfull Neezam Abdul Manan, 35; Sarjan David Tonge, 35 dan Sarjan Suhaila Pathil, 33.
 
Mayat nelayan yang mati lemas itu dibawa ke Hospital Tanjong Karang manakala pegawai TUDM diterbangkan semula ke Pangkalan TUDM Subang.
 
"TUDM sedang menyiasat punca kemalangan itu dan akan mengeluarkan pesawat dari lokasi kemalangan yang terbenam di dalam lumpur.
 
"Ia akan mengambil masa selama dua hari. Polis dan anggota bomba masih berada di lokasi untuk memberi bantuan kepada TUDM," kata Roslan.
 
 

Tiada ulasan: