Sabtu, 29 November 2014

Ustaz/ustazah ekspres: Kritikkan terhadap ucapan MasyitahOleh Mohamad Zuhdi Mat Piah


Saya sudah dengar dan perhatikan ucapan Datuk Dr Masyitah Ibrahim  berkaitan ustaz ekspres dan ustazah jadian.Bagi saya, ucapan tersebut sangat dangkal dan bersifat iri hati.

Mana tidaknya, dulu Masyitah memang terkenal, boleh dikatakan semua daerah menjemputnya utk forum ceramah dan sebagainya, tak cukup dengan itu, radio tv semua dijelajahnya.

Maka ramailah yang suka kepadanya, tak kira tua muda, lelaki dan wanita, termasuklah diri saya.

Tetapi selepas beliau menyertai parti politik dan perubahan dirinya yang sangat ketara sehingga mengeluarkan kenyataan yang sangat mengelirukan berkaitan hudud, pelacuran dan lain-lain lagi, menyebabkan popularitinya merudum.

Beliau yang berkelulusan agama sepatutnya memberi galakkan kepada mereka yang berhijrah dan ingin berhijrah kearah yg lebih baik bukan sebaliknya.

Jika kamu tidak berani bersuara kerana menjaga jawatan dan kedudukan, jangan kamu usaha dan kerja baik orang lain.

Sepatutnya dalam peluang berucap dalam perhimpunan agong itu, yang semua menteri ada, dan bersiaran langsung, tegur dan kritiklah mereka yang berada diatas pentas, jika ada isteri-isteri mereka masih tidak menutup aurat, kritiklah filem-filem ala lucah dan hiburan keterlaluan, pergaulan bebas dan sebagainya, yang terang-terang mungkar dan boleh merosakkan anak muda dan masyarakat, bukan hentam mereka yang berhijrah!

Dakwah ini adalah tugas semua orang, bukan sahaja kepada mereka yg bergelar ustaz/ustazah semata-mata, lain lah jika soal mengeluarkan hukum hakam dan sebagainya.

Dakwah juga mempunyai pelbagai cara dan seni untuk menarik perhatian pendengar agar apa yang disampaikan itu dapat diterima dan difahami.

Jadi saya lihat mereka-mereka yg berhijrah ini kebanyakkannya giat dalam berdakwah, mengajak masyarakat supaya berubah kearah yang lebih baik, dulu lalai dengan maksiat sekarang ingat akhirat, dulunya tidak menutup aurat sekarang sudah berhijab, dulunya banyak ketawa sekarang banyak menangis.

So apa masalah??

Ekspres tak ekspres itu kamu yang letak!

Saya rasa tak ada pula benda salah yang mereka buat, mereka tidak lagi mendedahkan aurat, tidak bersalam lagi dengan bukan mahram, pakaian pun ok, tudung pun labuh, make up pun tak tebal, kening tak cukur, kira ok la nama pun baru berhijrah.

Bagaimana pula dengan kamu yg berkelulusan agama?

Rasanya dulu tudung labuh, sekarang??

Dulu tak ada la make up tebal, sekarang??

Dulu tidak bersalam bukan mahram, sekarang??

Tepuk kepala tanya diri!

Tiada ulasan: