Ahad, 30 November 2014

Keris 2314 'Senjata' Umno Dapatkan Majoriti Dua Pertiga

MSTAR ONLINE
 
 
 
 
 
KUALA LUMPUR: Modul latihan dikenali KERIS 2314 bakal menjadi senjata Umno dan Barisan Nasional (BN) untuk mendapatkan kembali majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) nanti, kata Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata modul latihan yang dirangka Biro Latihan dan Penyelidikan Umno itu dipersetujui presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak dan dibantu beberapa pakar.

Menteri Dalam Negeri itu berkata modul pengkaderan dan tarbiah itu bertujuan melahirkan Jil-Umno (generasi pewaris kepimpinan masa depan Umno) dalam usaha meremajakan parti keramat orang Melayu itu.

KERIS yang dimaksudkan adalah 'Karisma.Ehsan.Rasional.Iltizam.Setia'.

"Bagi nombor keramat 2314 itu pula, 2.3 adalah sasaran kita untuk menebus kembali jumlah kerusi sebanyak dua pertiga pada PRU14 setelah dua penggal kita gagal, manakala 14 adalah sempena PRU14," katanya dalam sesi penggulungan Perhimpunan Agung Umno 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini, Sabtu.

Ahmad Zahid berkata Najib dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memutuskan modul latihan itu perlu dihadiri anggota Majlis Tertinggi, ketua-ketua bahagian serta para perwakilan Umno.

Menyentuh mengenai isu pendatang asing tanpa izin (PATI), Ahmad Zahid berkata sehingga Isnin lepas, sebanyak 89,977 warga asing diperiksa dalam Operasi Bersepadu yang dijalankan pelbagai agensi penguatkuasaan.

Daripada jumlah itu, sebanyak 27,469 adalah pendatang tanpa izin.

Ahmad Zahid berkata punca lambakan PATI di negara ini disebabkan ejen yang tamak dan tidak bertanggungjawab.

"Saya telah tegaskan, hukuman sebat perlu dikenakan kepada ejen yang menjadi dalang pemerdagangan manusia ini di bawah Akta Anti Pemerdagangan Orang sejajar dengan protokol Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB)," katanya.

Dalam perkembangan lain, bagi memastikan tindakan lebih tegas dan segera diambil terhadap penghasut selaras dengan pindaan Akta Hasutan 1948, Ahmad Zahid berkata akta itu dikekalkan dengan memasukkan peruntukan khas melindungi agama Islam dan agama lain.

Keputusan mengekal dan menambah baik akta itu dinyatakan Najib semasa menyampaikan Ucapan Dasar Presiden pada perhimpunan parti pada Khamis.

"Itu komitmen berterusan bagi menjamin kemakmuran negara yang dikecapi kini dikekalkan," katanya.

"Untuk rekod sehingga kini, sebanyak 40 orang ditahan di bawah Akta Hasutan dan tahun ini saja, 12 orang ditahan. Apabila akta ini diperkasakan, saya akan ambil tindakan segera kepada pesalah-pesalah ini," katanya.

Bagaimanapun, katanya, kerajaan memerlukan kerjasama pelbagai pihak termasuk Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dan Jabatan Peguam Negara.

Tiada ulasan: