Sabtu, 28 September 2013

Tongkat Nik Aziz dibida RM15,000

THE MALAYSIAN INSIDER

Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan tongkatnya yang dilelong untuk tujuan amal. Gambar dari Harakahdaily.Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan tongkatnya yang dilelong untuk tujuan amal. Gambar dari Harakahdaily.


Tongkat Pesuruhjaya PAS Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang didermakan kepada Dewan Pemuda PAS Kota Bharu dibida seorang usahawan pada harga RM15,000.

Tongkat itu dibeli Abdullah Beran, 50, menerusi program lelongan amal di sebuah pasaraya, bermula jam 3.00 hingga 6.00 petang semalam.

Harakahdaily melaporkan lelongan  bermula dengan harga RM500 dan akhirnya mencecah RM15,000 tepat jam 6.30 petang.

 Pada masa yang sama sebanyak RM4,000 lagi berjaya dipungut pada program itu hasil lelongan barangan lain termasuk sumbangan orang ramai.

Abdullah berkata, beliau sanggup membeli tongkat yang pernah digunakan Mursyidul Am PAS  itu dengan tujuan membantu mangsa kebakaran di Kampung Sireh Bawah Lemah.

Pada 6 September lalu, tujuh rumah melibatkan 16 keluarga tinggal sehelai sepinggang apabila harta benda mereka musnah dalam kebakaran kira-kira jam 12 tengah hari.

Katanya, beliau berhasrat untuk menggunakan sendiri tongkat berkenaan walaupun tidak menggunakannya sebelum ini.

“Saya memang meminati Nik Aziz, dia ikon saya malah saya sentiasa mengikuti perkembangannya sejak 25 tahun lalu,” katanya.

Walaupun kini bukan lagi menteri besar, Nik Aziz sentiasa prihatin terhadap rakyat hingga mendorongnya menyerahkan tongkatnya untuk dilelong.

Hasrat itu disampaikan kepada Dewan Pemuda PAS  Kota Bharu dalam usaha mengurangkan bebanan ditanggung keluarga mangsa kebakaran Kampung Sireh Bawah Lembah.

Tongkat itu diserahkan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Kota Bharu, Dr Rosli Alaani Abdul Kader kepada Abdullah sebaik sahaja memenangi bidaan

Tiada ulasan: