Ahad, 29 September 2013

PCA bahan kempen Zahid Hamidi untuk pemilihan Umno

KEADILAN DAILY

 KUALA LUMPUR: Pindaan Akta Pencegahan Jenayah (PCA) 1959 dilihat bahan kempen Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi untuk pemilihan Umno, kata ahli parlimen Bukit Katil, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

 “PCA seolah menjadi alat kempen untuk Zahid Hamidi. Cuma saya nak beritahu. Tanpa PCA pun Zahid boleh menang,” kata Shamsul kepada Keadilandaly.

umno_vp

Justeru, Shamsul bercadang ‘menaikkan populariti’ naib presiden Umno itu melalui dialog atau debat dengannya berhubung pindaan undang-undang tersebut.

“Kalau Zahid bersedia, kita boleh buat secara langsung. Di Bernama atau Sinar Harian atauAstro. Kerana isu ini melibatkan semua pihak,” kata Shamsul yang juga ketua Angkatan Muda KEADILAN.

Kata Shamsul, Zahid tidak perlu mencadangkan undang-undang yang bercanggah dengan hak asasi, sedangkan hak seseorang yang dibicarakan atas kesalahan tertentu terjamin dibawah perlembagaan Persekutuan.

“Berbanding dulu, rakyat berasa selamat jika dia tidak tahu (ada penahanan tanpa bicara). Tapi, konteks hari ini berubah. Rakyat lebih selamat jika mengetahui perkara sebenar kenapa (seseorang) ditangkap dan ditahan.

darurat

Beliau memberikan contoh pewartaan akta ISA pada 1960 yang bertujuan mengekang pengaruh komunis meresap ke dalam masyarakat Malaya yang ketika itu baru mencapai kemerdekaan.

“Tapi itu konteks 50 tahun dulu. Tapi masyarakat hari ini berkembang. Yang penting ialah pendidikan mencegah jenayah selain pemerkasaan badan penguatkuasaan seperti Polis.

“Kita bimbang. Dalam masa kerajaan mahu menghapuskan ancaman, kerajaan pula yang menjadi ancaman,” kata Shamsul.

Tiada ulasan: