Isnin, 30 September 2013

Penyokong Chua mahu EGM untuk kecam Liow

 


 

Sekumpulan 20 orang anggota jawatankuasa pusat MCA dari kelompok penyokong Datuk Seri Dr Chua Soi Lek itu juga mahu EGM diadakan bagi membatalkan keputusan parti untuk memulaukan semua jawatan dalam kerajaan.

Sekumpulan 20 orang anggota jawatankuasa pusat MCA dari kelompok penyokong presiden parti tersebut Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menggesa parti tersebut mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) untuk mengecam timbalan presiden Datuk Seri Liow Tiong Lain.

Mesyuarat itu juga bagi membatalkan keputusan parti untuk memulaukan semua jawatan dalam kerajaan, menurut kumpulan terbabit.

Permohonan tersebut dikemukakan kepada pengarah pentadbiran parti berkenaan Lim Chin Hai oleh tiga orang pemohon yang mewakili kumpulan terbabit – setiausaha penganjur Tan Chin Meng, anggota jawatankuasa pusat Edward Khoo Keok Hai dan Ei Kim Hock.

Kumpulan itu memohon agar delegasi pusat, yang akan menghadiri EGM berkenaan, mempertimbangkan resolusi untuk mengecam Liow berdasarkan sebab berikut:
  • Keengganan menerima dan menghormati keputusan kolektif majlis presiden dan jawatankuasa pusat yang disertainya berhubung kes disiplin dan sebagainya.
  • Gagal dalam tanggungjawabnya sebagai pengerusi jawatankuasa persediaan pilihan raya umum – untuk menjalankan segala persiapan yang perlu, melaksanakan stategi berkensan serta hubungan media yang baik – sehingga menyebabkan kekalahan teruk MCA.
  • Tindakannya yang menyebabkan imej parti terjejas dan menimbulkan perseteruan di antara anggota parti selepas pilihan raya umum.
Mereka juga mahu perwakilan EGM supaya mengambil kira tiga resolusi berikut:
  • Membatalkan resolusi parti yang diluluskan pada perhimpunan agung 2011 dan 2012 bagi membolehkan ahli menerima jawatan menteri, timbalan menteri atau apa-apa jawatan kabinet.
  • Anggota parti menerima pelantikan sebagai senator atau apa saja jawatan dalam kerajaan seperti anggota lenbaga hospital dan dalam syarikat berkaitan kerajaan.
  • Agar anggota parti menerima pelantikan di peringkat negeri seperti exco negeri, ahli majlis, ketua kampung dan apa-apa jawatan kerajaan yang dianggap perlu bagi parti.

Tiada ulasan: