Khamis, 26 September 2013

Nisbah anggota PAC BN-PR kekal 9:5

Oleh Mohd Farhan DarwisPembangkang gagal untuk menambah jumlah ahli mereka dalam Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) apabila jawatankuasa itu kekal pada nisbah 9:5 dengan majoriti dianggotai ahli Parlimen Barisan Nasional (BN).

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini mengumumkan senarai nama ahli Parlimen yang dilantik menganggotai jawatankuasa berkenaan di Parlimen.

Selain pengerusi yang dilantik iaitu Ahli Parlimen Pulai, Datuk Nur Jazlan Mohamed dari BN, anggota PAC BN yang lain ialah Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (Kepala Batas), Datuk Chua Tee Yong (Labis), Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir (Kulim Bandar Baru), Liang Teck Meng (Simpang Renggam), Datuk Madius Tangau (Tuaran), Hasbi Habibollah (Limbang) dan Datuk Wee Jeck Seng (Tanjung Piai).

Sementara itu, anggota daripada Pakatan Rakyat (PR) terdiri daripada Timbalan Pengerusi, Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong), Datuk Kamarul Baharin Abbas (PKR-Telok Kemang), William Leong Jee Ken (PKR-Selayang), Datuk Kamarudin Jaafar (PAS-Tumpat) dan Tony Pua Kiam Kee (DAP-Petaling Jaya Utara).

Mengikut peruntukan Parlimen, PAC perlu mengandungi pengerusi dan naib pengerusi yang dilantik Dewan, dan jumlah keanggotaan tidak kurang daripada enam, dan melebihi 12 ahli.

Tugas PAC ialah untuk mengawal selia perbelanjaan negara, termasuk Laporan Ketua Audit Negara.
Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed.Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed. Nur Jazlan sebelum ini menyentuh mengenai dua isu iaitu peranan Khazanah Nasional Bhd dalam masalah kelewatan dan peningkatan kos projek KLIA2 dan perjanjian perkongsian antara Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) dan AirAsia yang mengakibatkan masing-masing didenda RM10 juta.

Projek KLIA2 pada asalnya hanya berjumlah RM1.6 billion namun kini meningkat kepada RM4 billion selepas berdepan dengan beberapa perubahan.

Projek itu pada mulanya dijangka beroperasi pada September 2011 tetapi mengalami kelewatan lima kali dan yang terbaru dijangka mula beroperasi pada April 2014.

Media melaporkan MAHB menerima 230 laporan berkaitan masalah terminal itu termasuk keretakan bangunan dan dinding yang dibina terlalu rendah yang mengkehendaki pengubahsuaian semula dilakukan.

Berhubung dua syarikat penerbangan yang disaman RM10 juta setiap satu, Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) mengenakan denda ekoran memonopoli empat laluan dalam persefahaman selama lapan bulan

Tiada ulasan: