Rabu, 30 Ogos 2017

Bendera Terbalik, KJ Perlu Dipecat

Suara Kebenaran
Walaupun upacara perasmian Sukan Sea KL 2017 mencatat sejarah dan meninggalkan memori yang tersendiri kepada sesetengah orang, semua ini musnah dengan kesilapan bendera Indonesia dalam buku cenderhati perasmian.

Tidak pernah berlaku keadaan yang semacam ini pada mana-mana temasya sukan tersebut, hanya di Malaysia. Maka tidak hairanlah Indonesia berkeras mahu tindakan tegas dikenakan terhadap semua yang terlibat dalam kesilapan tersebut kerana perkara ini telah menjatuhkan maruah negara tersebut sebagai negara berdaulat.

Justeru, satu tindakan tegas harus diambil bukan sahaja kepada orang yang secara individu tersilap dalam penyediaan buku tersebut malah Menteri Sukan juga harus meletakkan jawatan demi menjaga maruah negara dalam insiden yang memalukan ini.

Jangan buat main dengan Indonesia kerana negara itu sebuah negara besar dan berjuta rakyat mereka berada dalam negara ini sama ada secata haram atau tidak. Hanya dengan pemecatan Khairy sahaja maka kesilapan ini dapat ditebus semula.

Khairy sudah minta maaf betullah tapi itu belum cukup, dilihat dari pelbagai respon negatif rakyat negara berkenaan terhadap negara kita. Ramai netizen mengadu sudah tidak tahan menjadi mangsa buli siber rakyat Indonesia.

Tiada ulasan: