Rabu, 29 Jun 2016

Bekas IGP: Memalukan jika tuduhan ke atas Sanjeevan benar

Yap Jia Hee


Adalah memalukan sekiranya tuduhan ke atas Pengerusi Pasukan Bertindak Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), Datuk R Sri Sanjeevan adalah benar, kata bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.
Musa, yang juga adalah bekas penaung MyWatch,berkata ini akan memberi kesan kepada NGO lain dengan agenda sama untuk memerangi jenayah.

"Saya tidak mahu lihat sebagai menekan sesiapa kerana siasatan polis sedang dijalankan ke atasnya, biar polis jalankan siastan sama ada perkara itu benar berlaku atau tidak.

"Kalau betul berlaku, ia memalukan kerana lama-kelamaan masyarakat tidak akan percaya kepada NGO yang diwujudkan untuk mencegah jenayah,” katanya pada satu sidang media di Petaling Jaya, hari ini.

Musa menekankan keperluan untuk NGO seumpama itu yang kononnya ingin mencegah jenayah tetapi terlibat pula dengan kegiatan haram.

"NGO ini perlu lebih kredibiliti kerana dia nak bantu masyarakat tetapi kalau mereka pula bertindak sebaliknya, bersama dengan kegiatan yang tak betul maka haramlah, maka malulah kita," katanya.

Minggu lalu, polis menahan Sanjeevan di Plaza Tol Nilai berikutan dakwaan bahawa beliau menuntut wang RM25,000 daripada seorang pengusaha judi haram. Pemandunya, seorang warga India, yang berusi 216 tahun turut ditahan.

LIHAT VIDEO DI SINI

Tiada ulasan: