Khamis, 26 Jun 2014

Kerajaan perlu cekap, bukan tambah anggota kabinet

MUHAMMAD FAIZAL


KUALA LUMPUR: Rakyat negara ini memerlukan kerajaan yang cekap dalam melaksanakan tanggungjawab kepada dan bukannya berbangga dengan jumlah anggota kabinet yang besar.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar berkata pengumunan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung pelantikan beberapa anggota kabinet baru semalam amat mengecewakan dan dilihat satu pembaziran.

"Saya melihat pengumuman anggota kabinet yang dilakukan Najib semalam adalah perkara yang mengecewakan dan pembaziran untuk sebuah negara yang mempunyai rakyat seramai 30 juta penduduk.

"Rakyat hanya inginkan sebuah kerajaan yang berkesan dalam melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan rakyat dan bukannya menambah anggota bagi memenuhi janji politik individu," katanya kepada Harakahdaily sebagai respons kepada penambahan anggota kabinet yang diumumkan Najib itu.

Katanya lagi, transformasi yang dilaungkan Najib dalam urus tadbir kerajaan tidak mencerminkan kesungguhan beliau dalam memastikan penjimatan dan kecekapan bekerja.

"Bila tambah anggota kabinet, ini menyebabkan tugas anggota kabinet akan lebih ringan dan saya pasti akan ada satu anggota kabinet akan laksanakan satu tugas sahaja.

"Sebagai sebuah kerajaan kita memerlukan seseorang yang dilantik itu boleh menjalankan pelbagai tugas yang diberikan.

"Jelas transformasi Najib ini tidak mencerminkan kecekapan pentadbiran tetapi merupakan transformasi pembaziran dengan pertambahan kos yang melampau," ujar Ahli Parlimen Pokok Sena itu lagi.

Beliau berkata, walaupun Negara China mempunyai jumlah rakyat yang ramai namun anggota kabinet masih kecil berbanding kabinet Najib hari ini.

Menurutnya, pengumuman itu turut memalukan apabila negara luar melihat kegagalan Najib mentadbir dengan keadaan kabinet yang tidak seimbang mengikut jumlah rakyat berbanding dengan negara-negara luar.

Pengumuman semalam, anggota kabinet Najib menjadi 35 orang menteri penuh dan 27 timbalan menteri, 10 daripadanya berkhidmat dalam Jabatan Perdana Menteri.

Berdasarkan pakej saraan yang ditetapkan parlimen Malaysia, barisan baru kabinet itu akan menelan wang pembayar cukai kira-kira RM530,000 dalam bentuk gaji atau RM6.3 juta setahun.

Tiada ulasan: