MALAYSIAKINI
Dapatkan sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)
atau Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri terlebih dahulu sebelum pengusaha
premis makanan atau hotel-hotel mempromosi juadah Ramadan mereka,
demikian nasihat JAKIM.
Ketua Pengarah JAKIM, Datuk Othman Mustapha berkata para pengusaha
diingatkan agar tidak menggunakan ungkapan seperti 'Bufet Ramadan',
'Makanan Berbuka Puasa', 'Iftar Ramadan' atau 'Makanan Bersahur'
sewenang-wenangnya yang boleh mengelirukan pengguna Islam.
“Ini kerana ungkapan-ungkapan tersebut termasuk dalam takrif halal dan
perbuatan menggunakan ungkapan sedemikian dengan sewenang-wenangnya
boleh dikenakan tindakan undang-undang di bawah Akta Perihal Dagangan
(APD) 2011, Perintah Perihal Dagangan (Takrif Halal) dan (Perakuan dan
Penandaan Halal) 2011.
“Oleh yang demikian, hanya premis yang mendapat pengesahan pensijilan
halal Malaysia oleh JAKIM atau Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri sahaja
boleh menggunakan ungkapan tersebut,” katanya dalam kenyataan.
Beliau juga menasihatkan para pengguna Islam supaya bijak memilih premis
menawarkan bufet Ramadan yang diperakui halal oleh JAKIM atau
Majlis/Jabatan Agama Islam Negeri.
“Gunakanlah kuasa sebagai pengguna ini sebaiknya dalam memilih premis
untuk tujuan berbuka puasa kerana premis yang menawarkan promosi bufet
Ramadan dan telah mendapat pensijilan halal ini pastinya telah diperiksa
dan dijamin pematuhan halalnya. Ini untuk mengelakkan daripada perkara
yang was-was,” kata Othman.
Sehubungan itu beliau berkata pada bulan Ramadan, pemantauan lebih
tertumpu kepada restoran, premis makanan, dan hotel yang mengadakan
promosi berbuka puasa bagi memastikan pihak yang menawarkan perkhidmatan
tersebut benar-benar mematuhi keperluan perundangan.
Beliau juga menasihatkan premis dan hotel yang memiliki Sijil Pengesahan
Halal Malaysia supaya sentiasa mematuhi piawaian yang ditetapkan kerana
pemantauan dan penguatkuasaan berterusan akan dijalankan.
“Sekiranya didapati mereka tidak lagi mematuhi piawaian pensijilan halal
yang ditetapkan, tindakan undang-undang juga boleh dikenakan ke atas
mereka tanpa kompromi,” katanya.
Othman berkata permohonan pensijilan halal pada dasarnya bersifat
sukarela dan sejak 2010 hingga Jun tahun ini, sebanyak 2,151 premis
makanan, restoran dan dapur hotel telah mendapat sijil pengesahan halal
Malaysia di seluruh negara manakala 358 lagi masih dalam proses untuk
mendapatkannya.
“Dalam masa yang sama, sebanyak 351 premis makanan, restoran, dan dapur
hotel gagal di peringkat permohonan atas faktor tidak menepati piawaian
pensijilan halal Malaysia seperti ramuan kritikal yang tidak mempunyai
sijil halal, masalah kebersihan, premis yang menyediakan menu tidak
halal dan apa-apa yang diputuskan oleh Panel Pengesahan Halal Malaysia,"
katanya.
Othman menambah kata bahawa sebanyak 2,860 permohonan telah diterima
daripada premis makanan, restoran dan dapur hotel dalam tempoh yang
sama.
Berdasarkan statistik Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan yang
menjalankan pemeriksaan ke atas premis makanan termasuk dapur hotel yang
mengadakan promosi bufet Ramadan tahun lepas, Othman berkata empat
premis telah dikenakan tindakan penggantungan Sijil Pengesahan Halal,
manakala empat premis lain diambil tindakan serta disiasat di bawah APD
2011 dan tujuh premis diberikan amaran.
“JAKIM masih memantau pematuhan APD 2011 di premis-premis ini selepas
tempoh tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya berdasarkan akta
berkenaan sekiranya masih ingkar,” katanya.
Othman berkata maklumat premis makanan, restoran dan dapur hotel yang
mempunyai sijil pengesahan halal boleh didapati melalui Direktori Halal
Malaysia di www.halal.gov.my.
- Bernama
Tiada ulasan:
Catat Ulasan