Khamis, 26 Jun 2014

Kassim Ahmad fail semula semakan kehakiman

MALAYSIAKINI


 


Sarjana kontroversi Kassim Ahmad hari ini memfailkan semula permohonan semakan kehakiman bagi mengetepikan tiga pertuduhan terhadapnya di Mahkamah Tinggi Syariah Putrajaya.

Ini ekoran ucapan kontroversinya berhubung agama Islam yang disampaikan di Yayasan Kepimpinan Perdana Putrajaya pada Februari lalu.

Tindakan itu diambil selepas kegagalan mendapatkan campur tangan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak berhubung pertuduhan terhadapnya bagi mengelak pertembungan perlembagaan.

Peguam Kassim juga menghantar salinan surat tujuh halaman kepada Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom untuk tindakan lanjut.

Ia bertujuan menggesa perdana menteri dan menteri besar menjunjung Perlembagaan Persekutuan dan negeri bagi mengelakkan negara ini berada dalam kecelaruan.

Pada 27 Mac, Kassim dituduh mengikut Seksyen 7(b) Akta Kesalahan Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997 kerana mempersenda Islam dalam satu seminar di Putrajaya pada Februari lalu.

Kassim hadir bersama isterinya Syarifah Fawziah Syed Yusoff dan peguam yang memfailkan permohonan semakan kehakiman itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Tiada ulasan: