Selasa, 30 Ogos 2011

Sukar dapat minyak tanah, pelita guna diesel, petrol

MALAYSIA KINI


Orang ramai dinasihatkan agar tidak menggunakan minyak diesel atau petrol untuk menyalakan pelita sempena Hari Raya Aidilfitri ini bagi mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku.

Penasihat Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna-Pengguna Malaysia (FOMCA) Prof Datuk Mohd Hamdan Adnan berkata penggunaan minyak diesel dan petrol dilihat berleluasa di serata tempat terutamanya di kampung-kampung.

hamdan adnan interview 280706 talking"Saya lihat penggunaan kedua-dua bahan ini semakin menjadi-jadi dan rata-rata mereka yang saya temui berkata kesukaran mendapatkan minyak tanah adalah penyebab mereka menggantikan bahan bakar ini," katanya hari ini.

Beliau berkata, penggunaan kedua-dua bahan ini adalah berbahaya dan berisiko tinggi mendatangkan kemalangan kerana jika tertumpah ia mudah merebak dan meletup dengan cepat sekaligus mengundang kebakaran.

"Kanak-kanak gemar bermain bunga api pada musim perayaan dan ini amatlah bahaya sekiranya kanak-kanak dibiarkan mendekati pelita yang menggunakan bahan tersebut tanpa pengawasan orang dewasa.

"Sekarang isu meriam buluh dah tak ada, kita tak mahulah pula isu penggunaan diesel dan petrol dijadikan sebagai ganti," kata Prof Hamdan.

Ibu bapa juga dinasihat agar memastikan keselamatan anak-anak mereka dari aspek kesesuaian pakaian yang dipakai ketika bermain bunga api bagi mengelakkan mudah disambar api.

"Hari raya adalah hari untuk bergembira jangan nanti orang nak raya ada pula mereka yang terlibat dengan nahas gara-gara kelalaian ibu bapa," katanya.- Bernama

Tiada ulasan: