Rabu, 25 Februari 2015

Anwar mengaku salah bila mohon pengampunan?

MALAYSIAKINI 


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berulangkali menegaskan beliau tidak bersalah terhadap tuduhan liwat dan rakan-rakannya di Pakatan Rakyat yakin beliau tidak akan memohon pengampunan diraja bagi jenayah yang tidak dilakukannya.


Bagaimanapun, tanpa disangka keluarganya telah membuat kejutan apabila secara senyap menghantar petisyen kepada Yang di-Pertuan Agong untuk mendapat pengampunan, dan ia sekaligus turut mengejutkan peguamnya dan pihak PKR.

Di kalangan parti itu, kebimbangannya ialah langkah memohon pengampunan itu adalah sama seperti pengakuan bersalah. Organisasi media yang dikawal kerajaan telahpun menjuruskan kea rah itu.

Bagaimanapun, peguam kes jenayah Baljit Singh Sidhu berkata keluarga Anwar telah ‘dengan bijak’ mengatakan bahawa mereka meminta pengampunan diraja atas alasan berlakunya salah laksana keadilan.

Banyak alasan untuk pengampunan

Namun begitu, katanya, tidak kira apa juga kenyataan keluarga Anwar, memohon pengampunan adalah untuk meminta keampunan bagi kesalahan yang dilakukan.
 
"Mereka (keluarga) boleh menyatakan apa juga alasan, tetapi ia masih memohon keampunan bagi kesalahan itu," kata Baljit (kiri) kepada Malaysiakini.

Mahkamah Persekutuan, pada 10 Februari lalu, mengekalkan sabitan dan hukuman lima tahun hukuman ke atas Anwar terhadap tuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Seorang lagi peguam jenayah, Amer Hamzah Arshad, bersetuju 
bahawa memohon pengampunan diraja akan mewujudkan persepsi pengakuan bersalah.

Namun, Amer berkata, petisyen bukanlah satu dokumen di mana hujah-hujah perundangan dibuat mengenai Anwar tidak bersalah atau bersalah.

"Keputusan (berhubung petisyen itu) tidak tertakluk kepada hujah-hujah perundangan... Terdapat banyak alasan untuk memohon pengampunan.

"Jadi, sebagai contoh, jika pengampunan diberi atas alasan belas kasihan, ia bukan satu pengakuan bersalah," katanya kepada Malaysiakini.

Oleh itu, Amer (kanan) menambah, garis hujah keluarga Anwar juga tidak sama seperti pengakuan bersalah.

Petisyen, yang dikemukakan pada saat-saat akhir, yang menurut keluarga Anwar, dibuat atas inisiatif mereka sendiri, telah menimbulkan persoalan sama ada Anwar sendiri sedar mengenai usaha itu.

Malah, peguam Anwar, N Surendran sebelum ini berkata mereka tidak menerima arahan dari ketua pembangkang itu untuk memfailkan petisyen tersebut.

"Biasanya tertuduh sendiri yang mengemukakan petisyen itu... tetapi petisyen yang dikemukakan oleh pihak yang berkenaan, bukanlah sesuatu yang tidak pernah dilakukan," kata Amer.

Sambil bersetuju dengannya, Baljit berkata, orang yang rapat dengan Anwar boleh mengemukakan petisyen seumpama itu dan ia dianggap dibuat dengan persetujuan orang yang disabit.

"Jika ini bukan pendirian orang yang disabitkan itu, maka dia mesti menghantar surat untuk mengisytiharkan pendiriannya itu," katanya.

Jika tidak, kata Baljit, prosedur berkaitan petisyen itu akan diteruskan.

Tiada ulasan: