Selasa, 24 Februari 2015

Kos dan Harga Dandan Rambut Rosmah di Rumah RM1200, Tempah Baju Kurung RM500? Rosmah Mansor Tertekan dan Sokong GST 6%!
dandan rambut rosmahKos dan Harga Dandan Rambut Rosmah di Rumah RM1200, Tempah Baju Kurung RM500? 

Rosmah Mansor Tertekan dan Sokong GST 6%! Amboi sekali dandan rambut sahaja di rumah bernilai RM1,200? Ibarat…sebulan gaji kebanyakan rakyat marhaen di Malaysia dihabiskan terus untuk kecantikkan rambut sahaja?

 

Rintihan dan Aduan Kenaikan Harga di Malaysia oleh Rosmah Mansor?

BACA LAGI SINI : Rosmah Mansor (RM) Paling Berkuasa di Malaysia? 
Rosmah Jawab Semua Fitnah. Respon Anda?

Rosmah Mansor mengadu dan menyokong penuh pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) 6% bermula 1 April 2015 dalam majlis penerangan GST anjuran BAKTI di pejabat badan itu di Kuala Lumpur :
  1. Suri rumah sering menjadi mangsa dan terbeban dengan peniaga yang meletakkan harga sesuka hati
  2. Pendandan rambut kenakan caj RM1,200 untuk cat rambut Rosmah mansor di rumah
  3. Harga baju Rosmah Mansor sukar mendapat RM500 lagi
  4. Rosmah Mansor mendakwa beliau hanya suri rumah “tidak berduit dan tiada pendapatan” melihat ditekan peniaga ketika ini
Tampak berbeza sungguh tahap pemikiran dan kebimbangan orang ada-ada dengan golongan marhaen
  • golong marhaen, risau kos sara hidup meningkat, perbelanjaan keluarga bertambah
  • golongan ada ada ini risau pasal kos rawatan rambut dan tempahan baju
Sejujurnya, rakyat “tidak buta” mata dan hati. Bagi berita Semasa sendiri realitinya golongan VVIP hari ini, baju rm500 itu selayaknyalah bagi seorang isteri PM. Tiada yang mengejutkan. Ini gaya VVIP hari ini. Tetapi….

Tetapi apabila bercakap gunalah lingo marhaen.

Ini bagi contoh set rambut dia RM 1,200 sambil berlakun terkejut ‘mahalnyerrr….’. Tepuk dahi Berita semasa mendengar gelagat dan telatah seperti ini. Kelihatan Rosmah Mansor “out of touch” dengan kehidupan rakyat marhaen.

P/S : Cat rambut kena caj rm1200, tempah baju kurung pun RM500, berapa agaknya kos penyelenggaraan dan penjagaan diri sebagai seorang First Lady of Malaysia (FLOM) ini?

P/S : Mengapa tidak Rosmah Mansor mahu mengeluh dengan caj mahal dandan rambut anda di rumah? Perlu diingat kedai sudah rugi berapa pelanggan di kedai semata-mata mahu melayan karenah dandan rambut anda di rumah? Jadi logik, mereka caj begitu.

P/S : Kepada Rosmah Mansor, nak selesaikan masalah caj dandan rambut yang dikenakan mahal di rumah anda dengan cara melaksanakan GST 6%? Mengapa tidak anda (Rosmah mansor) pakai tudung?

Tiada ulasan: