Ahad, 27 Oktober 2013

RM8.8 Bilion Untuk Polis Tak Mampu Bendung Jenayah Berbanding Hudud

PDRM terima RM8.8 bilion untuk kurangkan kadar jenayah

KELAB GREENBOC

 
Dalam usaha mengurangkan kadar jenayah di seluruh negara, kerajaan memperuntukkan RM8.8 bilion kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam Bajet 2014.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata peruntukan itu menunjukkan keutamaan kerajaan terhadap keselamatan dan ketenteraman awam selain komited dalam membanteras jenayah.

Dalam membanteras jenayah, kerajaan memperuntukkan RM200 juta bagi melengkapkan PDRM dengan senjata api, jaket kalis peluru, alat pengesan narkotik, sistem biometrik dan kenderaan forensik.

"Kerajaan juga akan menambah 496 bilangan kamera litar tertutup (CCTV) di 25 kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dengan peruntukan RM20 juta," katanya ketika membentangkan Bajet 2014 di Dewan Rakyat hari ini.

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata kerajaan akan menambah 200 buah motosikal lagi untuk Unit Rondaan Bermotosikal PDRM tahun depan menjadikannya 2,000 buah motosikal dalam tempoh dua tahun.

"Tahun ini, kerajaan bersetuju menambah 800 buah motosikal dengan peruntukan RM200 juta," katanya.

Perdana Menteri berkata bagi memperkasa perkhidmatan PDRM, kerajaan akan membina dan menaik taraf ibu pejabat polis, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) dan kuarters kakitangan dengan peruntukan RM128 juta.

Peruntukan itu termasuk pembinaan IPD baharu di Pasir Mas (Kelantan), Kota Setar (Kedah), Johor Baharu Selatan (Johor), Sipitang (Sabah), Nusajaya (Johor) selain pembinaan balai baharu di Pengerang (Johor), Tongod (Sabah) dan Country Homes Rawang (Selangor). – Bernama

ULASAN GB

Berapa banyak pun peruntukan disalurkan untuk PDRM, ia tidak dapat membendung gejala jenayah yang berluluasa berbanding dengan hukum hudud yang ditentang oleh kerajaan UMNO BN.

Malah peruntukan berbilion-bilion itu akan meningkatkan lagi jenayah ketirisan dan penyelewengan seperti kes yang berlaku di dalam Kementerian Pertahanan di dalam skandal Scorpene.

Apa sebenarnya agenda Najib menaikkan peruntukan untuk PDRM?

Tiada ulasan: