Selasa, 29 Oktober 2013

Shahidan: Mana mungkin rasuah 75,000 perwakilan?

 

 
VIDEO l 3:45 minit 


Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim berkata dakwaan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa ramai calon yang menang dalam pemilihan Umno baru-baru ini kerana menabur wang, mungkin berdasarkan cakap-cakap orang semata-mata.

MP Arau itu berkata, "tidak mungkin dan sukar" bagi calon berbuat demikian kerana pemilihan itu melibatkan jumlah wang yang banyak untuk diberikan kepada pengundi melibat 146,000 ribu pengundi.

"Dr Mahathir mungkin dengar cakap (orang). Tetapi keadan sebenar, cukup sukar untuk mereka memberi rasuah kepada sekurang-kurangnya 75,000 orang. Tak boleh.

"Kalau RM100, ia menjadi RM7.5 juta. Kalau RM200, RM15 juta... Mana mungkin mereka mampu, siapa yang mampu buat demikian," katanya dalam sidang medianya di parlimen hari ini.

Mengulas lanjut, Shahidan Bagaimanapun beliau ada calon menggunakan wang bagi tujuan menggerakkan jentera kempennya dan "agak sukar" untuk calon yang bertanding untuk memberi wang kepada setiap pengundi akar umbi.

"Kalau nak bagi tiap-tiap orang berat kot. Bolehlah, tapi agak teruk sikitlah.... Kalau orang itu betul-betul ada duit, okaylah. Kalau tak ada duit, tak mungkin buat demikian," katanya.

"Pendekatan melibatkan ramai orang yang boleh mengundi itu, (menyebabkan) pengunaan duit kurang daripada apa yang dijangkakan. Tapi mungkin belanja untuk jentera.

"Macam setiap kali majlis memperkenalkan calon, kita terpaksa belanja. Yang lain saya tidak pasti.

"Saya tak pasti siapa main duit, tapi belanja untuk jentera memang adalah," katanya.

Mahathir semalam mendakwa ramai calon yang menang dalam pemilihan Umno walau tidak layak, kerana menabut wang berjumlah jutaan ringgit.

Dalam kenyataan itu, Mahathir berkata beliau juga tidak yakin amalan rasuah dihapus dalam pemilihan itu.

Anaknya Mukhriz yang bertanding untuk jawatan naib presiden Umno kalah tipis untuk merebut tempat ketiga dalam pemilihan tersebut.

Tiada ulasan: