Khamis, 31 Oktober 2013

BN tidak hargai peranan wanita -Teo Nie Ching

teo nie ching


KUALA LUMPUR: Walaupun sudah lebih 50 tahun mentadbir negara, UMNO/Barisan Nasional (BN) hingga ke hari ini masih belum mampu memperkasakan wanita, malah mengabaikan peranan mereka dalam pelbagai sektor.

Ahli Parlimen DAP Kulai, Teo Nie Ching berkata, kewujudan Kementerian Wanita bermula pada 2001 juga tidak memberi sebarang manfaat kepada dasar dan hala tuju untuk mencapai kesaksamaan gender.

Menurut beliau, ini terbukti berdasarkan kedudukan Malaysia yang masih berada
di tempat ketiga terbawah di kalangan negara berpendapatan sederhana di Asia dan rantau pasifik.

“Kementerian Wanita ditubuhkan secara rasminya pada Januari 2001 dengan Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bertindak sebagai Menteri pertama. Selepas Shahrizat meletakkan jawatan pada April tahun lalu, Najib pula mengambul alih peranan Menteri Pembangunan Wanita.

“Najib dan Shahrizat sepatutnya malu dengan ketidakcekapan mereka dalam merapatkan jurang gender serta memperkasakan wanita. Negara yang berdaya saing adalah negara yang mengiktiraf pembangunan rakyat tanpa mengira gender.

“BN ternyata gagal memahami bahawa kesaksamaan gender dalam pembangunan negara kerana mengetepikan wanita dalam bidang kemahiran dan tenaga kerja. Jadi bagaimana wanita di seluruh negara boleh mengharapkan esok yang lebih baik jika BN terus memerintah?,” tegas beliau yang juga Penolong Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP pada sidang media di Lobi Parlimen, hari ini.

Berdasarkan laporan Global Gender Gap Index tahun lalu, Malaysia menduduki tempat ke 100 daripada 136 negara dengan memperoleh skor sebanyak 0,6539.

Bagaimanapun, dalam laporan terbaru 2013 yang diterbitkan World Economic Forum, Malaysia menunjukkan perubahan skor negatif iaitu -0021 dan menurun ke tangga 102.

Global Gender Gap pertama kali diterbitkan pada 2006 bertujuan mewujudkan indeks pariti gender menyeluruh yang dapat mengesan jurang dari masa ke semasa dengan menyediakan maklumat mengenai kemajuan negara berdasarkan penyertaan wanita.

“Dari 2006 dan 2013, 95 negara menunjukkan kemajuan positif dalam tempoh lapan tahun, tapi Malaysia merupakan antara negara yang merekodkan kemajuan paling perlahan sedangkan sebahagian besar negara jiran seperti Singapura, Filipina, Kemboja, Thailand dan Indonesia jauh mengatasi kita,” ujarnya. –Roketkini.com

Tiada ulasan: