Rabu, 30 Oktober 2013

Kerajaan Jangan Hukum Sekolah Cina
KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta bersikap adil dalam memberikan peruntukan kewangan kepada Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Cina (SMJKC) sama seperti yang diagihkan kepada sekolah lain.

Ahli Parlimen BN-Ayer Hitam Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, pihaknya kesal SMJKC seolah-olah dipinggirkan apabila hanya dapat RM50 juta setahun dalam peruntukan Bajet 2014, berbanding RM100 juta sebelum ini.

Malah sebelum Pilihan Raya Umum ke- 13 (PRU-13) Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pernah berjanji untuk meneruskan peruntukan tahunan RM100 juta bagi penyenggaraan dan penambahbaikan sekolah Cina.

Wee berkata, tidak wajar mendiskriminasi memandangkan sistem pendidikan SJK mempunyai silibus kokurikulum sama seperti sekolah kebangsaan.

"Kalau sebelum ni untuk dua tahun berturut-turut dapat bantu SMJK kenapa kali ini tidak ada?

"Takkan kita dipinggirkan macam tu sahaja...kalau kita bantu Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang dalam keadaan daif dan ramai ahli parlimen yang perjuangkannya, bagaimana pula dengan SMJK," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Rabu

Beliau menambah, sekolah Cina tidak patut dihukum berdasarkan keputusan PRU-13 apabila majoriti sokongan pengundi Cina menunjukkan mereka tidak memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Tegasnya, apa yang berlaku semasa PRU-13 tidak patut dikaitkan dengan dasar kerajaan terutamanya melibatkan sektor sistem pendidikan.

"Apa yang perlu dilakukan bukan cara menghukum tapi membantu dan konsep tertentu ada keperluan kita bagi bantuan apatah lagi dalam sektor pnddidikan tak patut ada sebarang kaitan dengan sokongan sesuatu pihak terhadap kearjaan.

"Sepatutnya diasingkan seperti mana termaktub dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia," katanya.
Katanya, kerajaan perlu ada satu percaturan jangka panjang dan MCA akan terus mengadakan perbincangan dengan Najib bagi usaha mendesak supaya peruntukan yang diterima sama seperti sekolah lain.

"Sokogan (undi) itu perkara biasa, dengan mengimbangi dasar kita dan memberi bantuan kepada rakyat satu hari nanti rakyat akan merasai keikhlasan kerajaan.

"PRU-14 belum tentu sokongan masyarakat Cina tak bagi kepada BN," katanya.

Tiada ulasan: