Sidang Dun pertama Mukhriz ‘pecah rekod’ Mukhriz (kanan) bersama Adun BN sejurus selesai Sidang Dun.

ALOR SETAR - Persidangan Dun Kedah bagi mesyuarat kedua penggal pertama yang ke-13, baru sahaja melabuhkan tirai, Selasa lalu.

Pelbagai aspek diperkatakan ramai berikutan kesungguhan Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir memanfaatkan persidangan itu untuk kerajaan mahupun pembangkang mengusulkan pandangan berhubung isu-isu dibangkitkan.

Ia melakar sejarah tersendiri apabila berlaku perubahan dalam kerajaan negeri, yang kini ditadbir semula BN setelah menang dalam PRU13 lalu.

Pertama kali juga menyaksikan kepetahan Mukhriz selaku ketua kerajaan dalam Dun termasuk Ketua Pembangkang baharu, Datuk Ir Amiruddin Hamzah yang dipilih ekoran bekas Pesuruhjaya Pas Kedah, Tan Sri Azizan Abdul Razak masih dalam rawatan.

Jika sebelum ini, Azizan yang ‘mesra pembangkang’ bertikam lidah dengan diselitkan perumpamaan mencuit hati dengan Ketua Pembangkang ketika itu, Datuk Mahdzir Khalid, di mana kedua-duanya ‘orang lama’ di negeri ini, kali ini diterajui ‘orang muda’ yang cukup berkaliber, sama ada kerajaan mahupun pembangkang.

Mukhriz-Amiruddin dilihat komited memainkan peranan masing-masing hinggakan terasa bahang keseriusan mereka dalam Dewan, mujur Adun Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin yang juga ‘orang lama’ menyelamatkan keadaan dengan hujah bersahaja menghangatkan dewan dengan gelak ketawa.

Selain menyaksikan pertukaran tempat duduk antara Adun kerajaan dan pembangkang, termasuk ketiadaan beberapa Adun sebelum ini, sama ada kalah atau dinaikkan pangkat ke peringkat parlimen.

Speaker Dun tidak terkecuali, pemilihan Datuk Md Rozai Shafian amat tepat. Pujian wajar diberikan kepada beliau yang bijak mengawal situasi, malah profesional apabila berlaku adil terhadap Adun BN mahupun PR yang ingin kemukakan hujah.

Paling ketara, pastinya tempoh bersidang! Jika sebelum ini, kedengaran kata-kata nakal, “La, dah habis ka?”, kali ini, “Bila nak habis ni?”

Persidangan kali pertama itu memecah tradisi apabila tamat sekitar jam 10.45 malam (Selasa) di mana sidang media sejurus itu pula berakhir jam 11 malam. Mengagumkan!

Sepanjang lima tahun PR bersidang, pernah sekali berlanjutan hingga malam sekitar jam 8 malam.
Kebiasaan, tempoh bersidang sekitar dua hingga empat jam, paling singkat satu setengah jam, iaitu persidangan bagi mesyuarat pertama penggal keempat ke-12, bermula jam 9 pagi hingga 10.30 pagi, pada Julai 2011.

Kelewatan itu disebabkan membahaskan lima usul Enakmen Jenayah Syariah dan pindaan itu turut melakar sejarah apabila keputusan meluluskan enakmen dibuat secara undian. Adun pembangkang secara prinsipnya tidak bersetuju dengan pindaan enakmen itu bagi membanteras penyebaran fahaman Syiah, namun akhirnya diluluskan untuk dikuatkuasakan.

Jumlah soalan yang sempat dijawab turut menjadi perhatian. Persidangan kali ini berjaya menjawab lapan daripada 114 soalan pertanyaan mulut, berbanding sebelum ini, sekitar empat atau lima soalan.

Manakala isu yang dibangkitkan lebih dominan dan sealiran dengan isu semasa, antaranya, Perjanjian Kerjasama Trans-Pasifik (TPP) diletakkan sebagai soalan satu, diikuti isu Kolej Universiti Insaniah (Insaniah) yang menjadi tajuk hangat dibahaskan pada hari terakhir persidangan.

Isu lain termasuk penyelenggaraan jalan (soalan 3), penanaman padi di kawasan luar Mada (soalan 4), jalur lebar (soalan 7) dan lesen hiburan (soalan 8).

Berbanding sebelum ini (Julai 2012), kebanyakan isu kurang dominan, seperti Bazar Sinar Sejahtera (soalan 1), prestasi E-idaman (soalan 2) skim kafalah (soalan 4).

Manakala isu penting diletakkan di belakang, seperti Sulihh (soalan 25), pusat hiburan (soalan 32), pembangunan Gunung Inas (soalan 58).

Ternyata isu yang disusun menunjukkan kematangan pentadbiran di mana isu semasa yang berkepentingan didahulukan untuk memberi peluang kedua-dua pihak berbalas hujah.

Apa pun, kedua-dua pihak sudah memainkan peranan, diharap Kedah terus maju dan mengamalkan politik matang dan bersih.