Rabu, 31 Mac 2010

Zahid Terima Surat Letak Jawatan AJK Umno Bukit Bendera

BERNAMA

KUALA LUMPUR: Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang hari ini menerima surat peletakan jawatan 36 anggota jawatankuasa (AJK) Umno bahagian Bukit Bendera bagi memberi laluan pemilihan baru bahagian itu.

Pengerusinya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, perkara itu akan dibawa kepada mesyuarat badan perhubungan Umno negeri sebelum dibawa kepada jawatankuasa pengurusan Umno dan Majlis Tertinggi (MT) Umno.

"Majlis Tertinggi Umno akan memutuskan perkara itu dalam masa terdekat," kata Zahid yang juga Menteri Pertahanan di lobi Parlimen di sini.

Isnin lepas kesemua AJK Umno Bukit Bendera melepaskan jawatan masing-masing bagi membolehkan satu mesyuarat perwakilan khas bahagian itu diadakan bagi melantik semula Datuk Ahmad Ismail sebagai ketua bahagian itu.

Ahmad digantung daripada parti selama tiga tahun dari September 2008 berikutan kritikan orang ramai selepas beliau mengeluarkan kenyataan sensitif semasa berkempen dalam pilihan raya kecil Parlimen Permatang Pauh.

Namun MT Umno pada Disember lepas memutuskan menarik balik penggantungan Ahmad.

Ditanya adakah tindakan AJK Umno Bukit Bendera melepaskan jawatan mereka kerana desakan pihak luar, Zahid berkata, tiada desakan daripada mana-mana pihak termasuk pihak atasan.

Fasal 15.8 Perlembagaan Umno menyebut jika AJK Umno Bahagian berhenti serentak, Majlis Tertinggi Umno akan mengarahkan mesyuarat perwakilan khas bahagian diadakan untuk menubuhkan semula jawatankuasa bahagian itu dan menentukan tempoh perkhidmatannya.

Pada sidang media sama, Zahid turut menafikan laporan stesen radio 98.8FM semalam bahawa Ahmad meminta Gerakan Pulau Pinang supaya meminta maaf kepada pemimpin Umno bahagian itu dan Umno Bahagian Bukit Bendera.

Laporan stesen radio itu juga mengaitkan Zahid setuju dengan perkara itu.

"Tidak pernah keluar kenyataan Ahmad Ismail yang minta Gerakan Pulau Pinang atau Gerakan Malaysia minta maaf pada beliau (Ahmad) atau Umno Bukit Bendera... Ini anggapan sahaja," katanya.

Zahid juga meminta pihak media terutama media berbahasa Mandarin supaya tidak memanipulasi isu itu kerana ia adalah kehendak perwakilan bertujuan mengukuhkan parti.

"Jangan buat spekulasi yang boleh timbulkan kegelisahan sosial," katanya.

Tiada ulasan: