Rabu, 31 Mac 2010

Kerajaan Selangor Anjur FESSTIS di Unisel

TV SELANGOR


SHAH ALAM : Kerajaan Selangor meneruskan Festival Sains Teknologi & Inovasi Selangor (FesSTIS’10) dengan tema “Rakyat Kreatif Selangor Inovatif” bermula semalam manakala acara kemuncak berlangung pada 11, 12 dan 13 Jun ini.

Program ini imulakan dengan Roadshow yang akan diadakan di beberapa pusat membeli belah di sekitar Klang dan Subang Jaya dalam masa terdekat.

Festival anjuran kerajaan negeri ini dimulakan pada tahun lalu dengan tema
“Transformasi Inovasi Generasi Bestari” untuk merakyatkan sains dan teknologi dan inovasi ini kepada rakyat Selangor.

Sepanjang tempoh ini, Kursus Asas dan latihan ICT dijalankan di seluruh daerah di Selangor khususnya kepada penduduk lura bandar.

Program bertempat di Kompleks PKNS Shah Alam ini merangkumi seminar, pertandingan siber kafe terbaik, pertandingan blog desa terbaik dan Pertandingan Portal e-Marketing Wanita.

Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berharap rakyat Selangor dapat memanfaatkan peluang terbuka ini bagi mengurangkan jurang sosio-ekonomi dan jurang digital IT di kalangan rakyat.

Ujar beliau, program ini dapat meningkatkan kemahiran informasi dalam bidang sains, teknologi dan inovasi antara pencipta, pengeluar dan pengguna dapat dikongsi bersama.

Tiada ulasan: