Selasa, 30 Mac 2010

Penyertaan ahli UMNO dalam PERKASA bukti 1 Malaysia gimik politik

Oleh Idris AhmadParti Islam Se-Malaysia (PAS) melihat penyertaan ahli-ahli UMNO dan sokongan mereka terhadap kumpulan pelampau Melayu-Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) sebagai bukti jelas bahawa UMNO tidak serius dalam gagasan 1Malaysia. Gagasan berkenaan hanyalah gimik politik bagi menarik kembali sokongan kaum-kaum bukan Melayu kepada Barisan Nasional, sedangkan dalam masa yang sama mereka menyertai dan menyokong PERKASA yang menghina kaum-kaum lain atas nama Melayu.

Sebelum ini, Kerajaan BN dan UMNO berpakat mengharamkan pertubuhan SuQiu dan Hindraf yang dikatakan pelampau Cina dan India yang menyemarakkan semangat perkauman. Tetapi bila PERKASA wujud, mereka membelanya atas nama kebebasan bersuara. Di sini memperlihatkan ketidakadilan UMNO dalam memberikan hak kepada semua kaum bagi menubuhkan pertubuhan. Malah PERKASA mendapat keistimewaan khas untuk menerbitkan Akhbar mereka sendiri, sedangkan media parti politik seperti Harakah dan Suara Keadilan menunggu bertahun-tahun untuk dapatkan permit.

PAS tidak menafikan hak PERKASA untuk berpersatuan atau mewujudkan organisasinya, tetapi pihak Kerajaan perlu adil dan UMNO seharusnya menyatakan pendirian sebenar mereka dalam gagasan 1Malaysia.

Pengakuan Ketua Pemuda UMNO sebelum ini bahawa memang ada ahli UMNO menyertai PERKASA membuktikan bahawa UMNO sendiri merupakan parti perkauman yang ekstrim dan melampau.

Kehadiran Mukhriz Mahathir dan Awang Adek dalam mesyuarat Agung Tahunan Perkasa baru-baru ini menunjukkan pemimpin UMNO memang tidak ikhlas dalam gagasan 1Malaysia dan menyokong PERKASA untuk menyemarakkan kebencian kepada kaum-kaum lain.

PAS melihat bahawa rakyat juga semakin sangsi dengan kedudukan Perdana Menteri, Najib Razak yang dilihat gagal memberikan kefahaman kepada ahli UMNO terhadap gagasan 1Malaysia. Mungkinkah wujud penentangan terhadap Najib dan gagasannya itu sehingga membuatkan ahli dan pemimpin UMNO secara terbuka menyokong PERKASA?

PAS berharap agar rakyat menyedari perkara ini dan bersatu menolak pelampau perkauman ini. PAS menyeru rakyat hidup bersatu padu dengan rasa muhibbah tanpa perlu melakukan apa-apa provokasi melampau. Kaum bukan Melayu diseru menghormati hak-hak keistimewaan Melayu yang ditetapkan perlembagaan dan Kaum Melayu diharapkan tidak mendiskriminasikan kaum bukan Melayu. Kesefahaman dan tolak ansur menjadi kunci perpaduan rakyat selama ini dan ianya perlulah dikekalkan.

Gagasan 1Malaysia tidak perlu jika organisasi perkauman atau parti politik perkauman tidak wujud kerana merekalah yang sering menyemarakkan rasa benci, dendam dan amarah antara kaum di negara ini.

Hatta di akhirat juga nanti tidak ada orang Melayu, Cina atau India yang masuk syurga. Tiada jaminan kerana yang masuk syurga hanya mereka yang berketurunan Adam dan Hawa sahaja. Semua manusia sama, yang membezakannya adalah ketaqwaan kepada Allah swt.

*Kenyataan media oleh Idris Ahmad selaku Ketua Penerangan PAS Pusat.

Tiada ulasan: