Jumaat, 30 Mei 2014

PM: Mah sertai kabinet jika menang di Teluk Intan

 

MALAYSIAKINI


Jawatan dalam Kabinet menanti Presiden Gerakan Datuk Mah Siew Keong jika beliau memenangi pilihan raya kecil Parlimen Teluk Intan pada Sabtu ini.
  
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata beliau bersedia melakukan komitmen itu di Beijing.
  
"Saya boleh membuat komitmen itu di sini. Jika Datuk Mah memenangi pilihan raya kecil Teluk Intan, maka sebagai Presiden Gerakan, beliau akan dilantik menganggotai Kabinet," katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan enam hari beliau ke China, pada Khamis.
  
Beliau berkata sebagai antara parti pengasas BN, sudah menjadi amalan untuk melantik presiden Gerakan menganggotai Kabinet.
  
Ditanya kementerian mana yang akan ditawarkan kepada Mah, Najib berkata adalah terlalu awal untuk memutuskan perkara itu.
  
"Belum lagi... perkara itu akan diputuskan kemudian," katanya.
  
Mah, 53, anak watan Teluk Intan, pada mulanya bertanding kerusi Parlimen itu dalam pilihan raya umum 1999 yang menyaksikan beliau menewaskan calon DAP N Rajendran dengan majoriti 2,783 undi.
  
Bekas Ketua Pemuda Gerakan dan Pengerusi Gerakan Teluk Intan itu mengekalkan kerusi berkenaan dalam pilihan raya umum 2004 namun tewas dalam tsunami politik pada 2008.
  
Dalam pilihan raya umum 2013, Mah gagal merampas kembali kerusi itu dan kali ini, beliau berdepan dalam pertembungan satu lawan satu sdengan calon DAP, Dyana Sofya Mohd Daud.
  
Kali terakhir Gerakan memegang jawatan dalam Kabinet ialah menerusi bekas Presidennya, Tan Sri Koh Tsu Koon.- Bernama

Tiada ulasan: