Sabtu, 21 Jun 2014

Mesej ugutan, bangkai ayam atas katilHARAKAHDAILY


KUALA LUMPUR: BILIK Pengerusi Pro-Mahasiswa UMS Kampus Labuan (UMSKL) Jamhuri Mohamed dipecah masuk malam tadi dan bangkai seekor ayam diletak atas katil serta mesej ugutan diconteng di dinding.

Jurucakap Pro Mahasiswa UMSKAL, Hasnur Faridah Abbas berkata kejadian disedari Jamhuri sendiri apabila pulang dari forum berkaitan dengan 16 Mahasiswa yang dikenakan AUKU kira-kira jam 12 malam.

Menurut beliau, bangkai ayam diletakkan di atas katil Jamhuri turut disertakan contengan mesej "berambuslah bodoh" dengan cat di dinding bilik tersebut.

Ekoran kejadian itu, Jamhuri telah membuat laporan polis malam tadi.

"Pro M UMSKAL cuma berharap peristiwa yang berlaku ini bukanlah disebabkan polemik pertembungan idealisme diantara mahasiswa kerana jelas, perbuatan ini tidak menggambarkan imej seorang pelajar Universiti," kata Hasnur.

Jamhuri adalah salah seorang pelajar yang dikenakan tindakan tatatertib oleh pihak pentadbiran  Universiti Malaysia Sabah (UMS) kerana menulis artikel bertajuk ‘Rampas Kedai: Mahasiswa Serah Memo’ yang disiarkan di Harakah Daily 28 Februari lalu

Dalam artikelnya, Jamhuri mengecam tindakan Pengarah UMSKAL Profesor Madya Dr Ismail Ali kerana merampas kedai mahasiswa kendalian sekretariat Masjid Al Hikmah.

Jamhuri dituduh melanggar Kaedah-kaedah 3(a) Institusi Pelajaran (Tatatertib Pelajar) 1976 yang menyebut seseorang pelajar tidak boleh menyatakan bangkangan terhadap ‘sama ada di dalam atau di luar kampus, melalui apa-apa cara yang merosakkan atau mendatangkan mudarat kepada kepentingan, kesejahteraan atau nama baik Institusi atau pelajar, kakitangan, pegawai atau pekerja Institusi’.

Beliau juga dikenakan pertuduhan baru iaitu memudaratkan nama baik pengarah UMSKAL, Dr Ismail Ali melalui tulisan disiarkan Harakahdaily tersebut.

Menurut notis bertarikh 17 Jun lalu, prosiding tatatertib terhadap Jamhuri kini ditetapkan untuk pendengaran pada 27 Jun 2014

Tiada ulasan: