Rabu, 29 Julai 2015

Muhyiddin reda dipecat sebagai TPM

MSO

Muhyuiddin diberi pelukan semangat oleh isterinya..
Muhyiddin Yassin reda dengan keputusan Najib Razak menggugurkannya sebagai Timbalan Perdana Menteri. Katanya walaupun tidak menjadi TPM tetapi beliau tetap akan memegang tangugngjawab sebagai Timbalan Presiden parti dan akan berusaha untuk menyakinkan rakyat kepada Umno.

Dalam satu kenyataan ringkas dikeluarkannya, bekas timbalan perdana menteri itu berkata, beliau mengucapkan terima kasih kepada Najib yang memberi kepercayaanya menjadi timbalan pedana menteri sejak 2009 sehingga berakhir tengah hari ini.

Beliau mengakui sebagai TPM beliau bertanggungjawab menggubal dasar dan menjalankan polisi kerajaan tetapi dalam isu 1MDB beliau ada prinsipnya tersendiri.
Berikut adalah kenyataan penuh Muhyiddin yang dipetik;

KENYATAAN MEDIA
YBHG TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, saya mengucapkan terima kasih kepada YAB Perdana Menteri kerana telah memberikan peluang kepada saya untuk berkhidmat dalam pentadbiran kerajaan persekutuan sebagai Timbalan Perdana Menteri bermula 10 April 2009.

Saya juga mengucapkan terima kasih kepada semua ketua-ketua jabatan, pegawai-pegawai kerajaan, pemimpin pertubuhan bukan kerajaan dan semua pihak yang telah menyokong saya sepanjang saya menjalankan tugas sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Saya menerima keputusan YAB Perdana Menteri untuk menggugurkan saya daripada kabinet dengan hati yang terbuka. Saya menghormati kuasa prerogatif YAB Perdana Menteri untuk melantik dan menggugurkan mana-mana anggota kabinet.

Sebagai Timbalan Perdana Menteri, saya telah terlibat secara langsung dalam pembuatan dasar-dasar kerajaan dan melaksanakan tugas-tugas yang dipertanggungjawabkan kepada saya dengan penuh amanah. Selama saya berkhidmat, saya sentiasa mendokong semua dasar kerajaan dan menyokong kepimpinan YAB Perdana Menteri.

Kecuali dalam isu 1MDB, saya mempunyai prinsip dan pendirian saya sendiri dalam mempertahankan hak rakyat, nama baik parti dan kepentingan negara. Jika kerana pendirian saya dalam isu ini menyebabkan saya digugurkan daripada kabinet maka saya redha.

Saya akan sentiasa setia kepada perjuangan UMNO. Sebagai Timbalan Presiden UMNO, saya akan terus melaksanakan amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada saya dan mencurahkan khidmat bakti saya demi memperkukuhkan parti serta mengembalikan keyakinan orang Melayu dan rakyat kepada UMNO.

Kepada Allah saya berserah.
TAN SRI DATO' HJ MUHYIDDIN HJ MOHD YASSIN
28 Julai 2015 


Tiada ulasan: