Ahad, 30 April 2017

Tak Perlu Tunggu, PKR Telah Lakukan 1001 Pengkhianatan Terhadap PAS

PKR tidak perlu menunggu keputusan akhir Muktamar PAS kerana parti itu telah melakukan 1001 pengkhianatan terhadap PAS kata Setiausaha Lajnah Asas Tani & Alam Sekitar PAS Pusat, Huzir Sulaiman.


“Tak payah tunggu la wahai DS Wan Azizah Wan Ismail, walaupun PAS tak putuskan apa pun sebelum ini, PKR dah ambik 1001 tindakan untuk mengkhianati kerjasama politik yang sudah terjalin dengan PAS,”katanya dalam Facebook.

Aktivis PAS itu merujuk kenyataan Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail yang berkata partinya masih menunggu keputusan muktamad PAS untuk tahaluf siyasi dengan parti itu sebelum memutuskan sebarang tindakan.

Dalam kenyataan itu Wan Azizah berkata, pihaknya sedia maklum Dewan Ulama telah bersepakat membuat keputusan itu, namun ia masih belum diputuskan oleh Majlis Syura Ulama Pas.

“Kita lihat dahulu apa keputusan Majlis Syura. Adakah keputusan ini akan memberi kesan terhadap PKR, PAS di Selangor.

“Dari segi kerja, tiada masalah. Cuma dari segi polisi perlu tunggu keputusan muktamar,” katanya.

Pada Muktamar Tahunan Dewan Ulama PAS Ke-56 di dewan Sekolah Rendah Islam Darul Ulum (SRIDU) di Alor Setar semalam, Muktamar Dewan Ulama PAS bersetuju untuk mengusulkan agar tahaluf siyasi antara Pas dan PKR diputuskan.

Usul itu kemudian mendapat persetujuan sebulat suara perwakilan namun ia tertakluk pada keputusan Majlis Syura Ulama menurut peruntukan Perlembagaan PAS.

Tiada ulasan: