Ahad, 30 April 2017

Keluarga trauma hantar anak ke sekolah tahfiz

 
Suraya trauma apabila mengetahui nasib anaknya, Muhammad Resan yang mengikuti pengajian di sebuah tahfiz di Bandar Bukit Tinggi, Klang.


keluarga-trauma-rotan

KLANG: Susulan kes Mohamad Thaqif Amin Mohd Gaddafi yang meninggal dunia minggu lalu didakwa akibat didera pembantu warden, 1 keluarga menceritakan kisah trauma pihaknya apabila mengetahui nasib anak mereka ketika berada di sebuah sekolah tahfiz di Bandar Bukit Tinggi di sini.

Ibu pelajar terbabit, Suraya Fatimah Abdullah, 45, berkata, disebabkan dia dan suaminya, Muhammad Ekramul Allen, 35, ingin melihat anaknya belajar di sekolah tahfiz dan mahir mengaji al-Quran, mereka menghantar dia ke sekolah tahfiz swasta April tahun lalu.

Malangnya menurut Suraya, anaknya Muhammad Resan Abdullah, 11, melalui situasi ‘sukar’ apabila berhadapan dengan layanan kasar ustaz sekolah tahfiz berkenaan.

Dia yang bekerja sebagai pengawal keselamatan sekolah berkata, ustaz terbabit pernah meminta dia dan suaminya agar tidak selalu melawat anak mereka kerana dikhuatiri akan mengganggu tumpuan ke atas pembelajaran di pusat tersebut.

Pun begitu kata Suraya, dia menghubungi ustaz terbabit dari semasa ke semasa untuk mengetahui keadaan anaknya.

“Saya pernah telefon ustaz, tanya anak saya macam mana. Dia kata OK, tak ada masalah.

“Tapi bila pergi tengok, dia sakit, tak boleh bangun dan jalan pun tak OK,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Kata Suraya, disebabkan anaknya mengalami kecederaan, dia ada memberitahu ustaz berkenaan mahu membawa anaknya ke hospital, tetapi dihalang atas alasan sekolah tahfiz itu ada ubat.

“Saya cakap kepada dia, awak dah pukul beberapa minggu, tak bawa ke hospital, klinik, tak apa saya hantar anak saya saya,” katanya.

Menurutnya, kejadian itu terjadi selepas anaknya mula tinggal di asrama sekolah terbabit sebulan selepas mendaftar diri di pusat tahfiz berkenaan.

Suraya berkata, pihaknya juga mengetahui nasib yang menimpa anaknya semasa melawat kanak-kanak itu.
Akibat layanan buruk, Muhammad Resan telah dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang selama 2 minggu. Kini dia belajar di Sekolah Kebangsaan Bukit Tinggi.

Suraya juga telah membuat laporan polis ke atas ustaz berkenaan pada 26 Mei tahun lalu. Mahkamah dijadual mendengar kes itu Julai ini.

Isu mengenai pusat tahfiz menjadi polemik apabila Mohamad Thaqif minggu lalu selepas dia dimasukkan ke Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru ekoran kecederaan di kaki yang didakwa akibat dirotan pembantu warden asrama di sekolah tahfiznya.

Dia meninggal dunia Rabu lalu selepas menjalani pembedahan memotong 2 kakinya bagi menghentikan jangkitan kuman daripada merebak dan sepatutnya menjalani pembedahan susulan untuk memotong tangan kanannya.

Seorang pembantu warden asrama didakwa memukul pelajar berusia 11 tahun itu dengan paip getah sehingga menyebabkan kakinya cedera.

Kata Suraya, pihaknya berkongsi pengalaman mereka mengambil kira kesukaran dialami keluarga Allahyarham Mohamad Thaqif dan berharap masalah yang sama tidak dilalui keluarga-keluarga lain.

Dalam pada itu, peguam Suraya Gerard Lazarus berkata, pihaknya mahu agar kanak-kanak lain tidak diseksa melalui tempat-tempat seperti itu.

Malah, beliau berharap pihak kerajaan akan melakukan sesuatu untuk memastikan kanak-kanak di sekolah tahfiz juga mendapat layanan yang baik demi masa depan mereka.

Tiada ulasan: