Ahad, 30 April 2017

Kenapa Nik Aziz pilih Ahmad Yaakob, bukan Husam?

Oleh Shuhaniza Said & Ainor Rahim
Post Pic
 
ALOR SETAR: Perwakilan Kelantan, Datuk Abdullah Yaakob menyindir ADUN Salor, Datuk Husam Musa yang sering mempertikaikan hal ehwal pentadbiran kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob.
 
Ujarnya, ada sebab mantan Menteri Besar, Almarhum Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak memilih Husam, walaupun pemimpin itu mendakwa dirinya orang 'paling rapat' dengan Almarhum.
 
"Datuk Ahmad Yakob, menteri besar kami yang sekarang ini dipilih oleh tok guru yang pada masa itu tok guru masih sihat, masih menjadi Pesuruhjaya PAS pada masa itu. 
 
"Inilah yang terbaik pada firasat tok guru. Walaupun pada masa itu sudah ada depan tok guru orang yang mendakwa dia rapat tok guru, anak murid tok guru, mimpi 14 kali jumpa tok guru," katanya ketika membahaskan ucapan dasar presiden pasa hari kedua Muktamar PAS Pusat kali ke-63, di sini hari ini.
 
Husam, bekas naib presiden PAS, kini menyertai Amanah selepas dipecat tahun lalu ekoran kelantangannya mengkritik Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan juga parti.
 
Beliau kini dilantik sebagai Naib Presiden Amanah, yang mana pelantikan itu dilihat sebagai strategi untuk mengetuai parti dalam misi merampas Kelantan yang ditadbir PAS sejak 1990.
 
Abdullah dalam pada itu memberi amaran kepada Amanah agar tidak menjadi  penghalang kepada matlamat parti itu untuk menentang Umno-Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang. 
 
Ujarnya, Amanah wajar memberi laluan kepada PAS sekiranya tidak mahu 'ditendang' masuk ke dalam 'gawang'.
 
"Bola di kaki, kita nak tendang bola ke gol tapi kalau kamu terhegeh-hegeh depan gol. 
 
"Kami tendang bola dan tendang sekali dengan kamu. Kami kena tendang kamu dulu baru boleh kami tendang bola ke gol. Kami nak melawan Umno tapi jangan kamu terhegeh depan kami," kata beliau. 
 
Sementara itu Abdullah berkata PAS ketika ini hanga bermusuh dengan DAP  dan bukannya dengan orang Cina, India atau lain-lain.
 
"Kelantan ingin menekankan di sini bahawa kita bertelagah dengan DAP. Tetapi kita tidak bertelagah dengan Cina India dan kaum-kaum yang lain yang bukan Islam. 
 
"Sekali lagi saya ulang kita bertelagah dan kita tidak bersetuju dengan DAP tetapi dengan kaum Cina, kaum India, orang asli dan mana-mana kaum minoriti kita dalam negara kita tidak bertelagah. Sebab itu kita wujudkan Dewan Himpunan Penyokong PAS," kata Speaker DUN Kelantan itu lagi.
 
 

Tiada ulasan: