Ahad, 30 April 2017

Lebih 49,000 penjawat awam berdepan risiko muflis


KUALA LUMPUR 15 DECEMBER 2016. Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam Malaysia (CUEPACS), Datuk Azih Muda. NSTP/AZHAR RAMLI

SELANGOR KINI

SHAH ALAM: Lebih 49,000 penjawat awam berdepan risiko muflis ekoran kegagalan menguruskan hutang pinjaman, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs), Datuk Azih Muda.

Beliau berkata, penjawat awam terbabit didapati melakukan pinjaman peribadi daripada institusi kewangan melebihi kemampuan gaji mereka.

Katanya, ketiadaan sistem yang mengawal pinjaman dilakukan penjawat awam juga adalah antara punca mereka melakukan pinjaman bertindih.

“Hal ini saya lihat semakin serius dan ia terjadi kerana ada penjawat awam bertindak memalsukan slip gaji ketika membuat pinjaman.

“Sekarang ini kerajaan memberi peluang kepada lebih 20 agensi pinjaman membuat potongan gaji kepada penjawat awam yang melaksanakan pinjaman tanpa perlu merujuk antara satu sama lain.

“Mereka (penjawat awam) boleh meminjam di mana-mana institusi pinjaman dengan hanya membawa slip gaji dan potongan dibuat setiap bulan. Terdapat penjawat awam yang pinjam dengan institusi A, kemudian pinjam pula dengan institusi B dan C,” katanya.

Justeru, beliau berkata, Cuepacs mencadangkan kerajaan melaksanakan sistem seperti Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia iaitu Sistem Pelaporan Kredit (Spekar) yang mempunyai rekod penjawat awam.

“Sistem ini akan dapat mengawal pinjaman yang dilakukan penjawat awam kerana sistem itu dapat mengesan data potongan gaji dan maklumat pinjaman penjawat awam.

“Sekarang ini yang dudah diisytihar muflis lebih 3,000 orang, kalau tidak dibendung, jumlah itu akan bertambah,” katanya.

Tiada ulasan: