Sabtu, 29 April 2017

Gaji Exco PAS Selangor Adalah Haram – Haji Mohamad Sabu

 Suara Kebenaran
Susulan desakan begitu ramai perwakilan PAS dalam muktamar parti itu yang sedang berlangsung di Kedah, wujud desakan agar PAS melepaskan semua jawatan dalam barisan Exco Selangor.  Ironinya, ada diantara perwakilan PAS yang membuat desakan itu, turut memegang jawatan sebagai ahli majlis PBT dibawah kerajaan Selangor, tidak malukah?

Perlu diakui bahawa, isu ini sudah lama menjadi duri dalam daging sejak Pakatan Harapan ditubuhkan lagi hampir 2 tahun lepas.  Entah kenapa benda yang begitu mudah macam ini pun masih gagal diselesaikan?

 Dalam tempoh itu, Najib sudah pecat Timbalannya dan beberapa Menteri kanan kerana tidak sebulu denganya, kita nak pecat Exco pun susah.

Begitupun, Presiden Amanah, Haji Mohamad Sabu melalui sumber terdekatnya, memutuskan bahawa semua bentuk wang dan faedah yang diperolehi Exco Selangor dari PAS sekarang ini, adalah haram mengikut hukum Islam.  Ini kerana mereka tidak layak, bahkan mengikut hukumnya, semua Exco PAS dalam kerajaan Selangor hari ini sebenarnya ‘mencuri’ dari Amanah.

Jawatan itu sepatutnya diserahkan kepada ADUN Amanah yang lebih berhak.  ADUN Hulu Klang ADUN Morib sepatutnya menggantikan tempat ADUN-ADUN PAS dalam kerajaan Selangor sejak lama lagi, tapi sebab ketamakan PAS

Tiada ulasan: