Rabu, 29 Mei 2013

Dikala pemberontakkan MCA, Soi Lek sokong perjanjian Matang-Scope

TERKINI
OLEH CLARA CHOOI
PENOLONG PENGARANG BERITA

KUALA LUMPUR — Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek menafikan hari ini parti itu sedang melakukan pelupusan aset, menyokong pengambilalihan berbalik (RTO) oleh Matang Holdings Bhd, sebuah langkah yang boleh menyebabkan persengketaan dalam dengan timbalannya Datuk Seri Liow Tiong Lai. 
 
Beberapa jam selepas Liow dan beberapa pemimpin kanan parti menyelar perjanjian itu dalam sidang akhbar, Dr Chua mengeluarkan kenyataan menegaskan rancangan pengambilalihan syarikat elektronik disenaraikan, Scope Industries Bhd bermaksud untuk "menambah nilai" kepada saham Matang Holding.

"Ia tidak melibatkan penjualan aset Matang Holdings dan adalah salah untuk mengatakan transaksi ini sebagai pelupusan aset oleh MCA," katanya (gambar) dalam satu kenyataan hari ini.

"Perjanjian ini juga membolehkan Matang Holdings menjadi syarikat tersenarai dan pemegang saham terbesar dalam syarikat itu," tambah beliau.

Pemegang terbesar saham Matang, syarikat milik MCA Huaren Holdings dengan saham kawalan 10.75 peratus, sementara dikalangan 19,984 pemegang saham minoriti dikatakan ahli MCA Johor dan sekutunya yang membeli saham pada 1981 dan telah membantu mengumpulkan RM50 juta.

Semalam, tiga anggota Parlimen DAP telah mempersoalkan perjanjian Matang-Scope RTO, mempersoalkan sama ada ini adalah aktiviti "pelucutan aset" oleh MCA.

"MCA mesti menjawab sama ada ia telah memulakan satu usaha pelucutan aset dengan bertukar-tukar simpanan hasil titik peluh ahli-ahli biasa MCA dan rakan-rakan mereka untuk mendapatkan kedudukan kewangan elit politik dan kroni mereka," kata Liew Chin Tong, Tan Hong Pin dan Liow Cai Tung dari DAP dalam satu kenyataan bersama semalam.

Mereka membangkitkan sebahagian besar daripada 19,984 pemegang saham Matang adalah ahli MCA Johor dan rakan mereka, yang membeli saham pada tahun 1981yang dikatakan membantu MCA negeri mengumpulkan RM50 juta melalui "pinjaman tanpa faedah."

"Kebanyakkan pemegang saham, telah memegang saham Matang selama 30 tahun, sekarang berhadapan dengan perjanjian yang akan merugikan mereka.

"Lebih buruk lagi, ini pemegang saham kecil menghadapi kesukaran untuk menghentikan perjanjian RTO kerana mereka mungkin akan kalah dengan pemegang saham terbesar Matang, Huaren Holdings, yang juga cabang pelaburan MCA," kata mereka.

Mereka mendakwa bahawa dalam perjanjian RTO, aset Matang Holding, yang termasuk 1,105 ha ladang kelapa sawit, telah sengaja dikurangkan nilai.

Mendapatkan ia pada kadar yang terkurang nilai akan menghasilkan durian runtuh bagi Scope, kata trio itu.
Ahli-ahli Parlimen itu juga mendakwa perjanjian itu akan termasuk menawarkan keseluruhan RM25 juta pegangan tunai Matang Holding dalam pertukaran untuk saham Scope, yang mereka mendakwa sebagai nilai lebih rendah.

Pada sidang akhbar 2.00 petang hari ini, Liow dan pemimpin-pemimpin kanan lain, termasuk Ketua Pemuda MCA Datuk Wee Ka Siong, menyuarakan bantahan mereka terhadap perjanjian yang akan berlaku dan mencadangkan Matang Holdings membatalkan mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada Jumaat ini.

Pemegang saham dijangka mengundi cadangan RTO semasa EGM Jumaat dengan Huaren Holdings mempunyai mengawal kepentingan.

"Gagal melakukan ini MCA akan mengecewakan ahlinya, terutamanya yang setia bersama saham Matang Holding lebih daripada 30 tahun. Ini boleh menjejaskan parti yang telah dihukum dalam pilihan raya umum baru-baru ini," kata Liow, dengan pandangan disokong oleh Ahli Jawatankuasa Pusat MCA.

Akan tetapi Dr Chua mengatakan, sebagai presiden MCA, beliau juga tidak mempunyai hak untuk membatalkan mesyuarat itu.

Beliau berkata walaupun Huaran Holdings milik MCA mempunyai kepentingan kawalan dalam Matang Holdings, masih terdapat 90 peratus daripada pemegang saham lain yang boleh memilih untuk menyokong urus niaga yang dicadangkan.

Mengkhususkan ketua MCA bahagian Parit Sulong Datuk Tan Teck Poh yang telah bercakap mengenai perkara itu, Dr Chua berkata Tan seharusnya membentangkan cadangannya itu dalam bentuk hitam putih semasa EGM bukannya mengeluarkan kenyataan.

"Saya kecewa dengan Tan yang jelas tidak biasa dengan kaedah-kaedah dan peraturan-peraturan EGM syarikat dan dia harus berhenti mempolitikkan perjanjian RTO antara Matang Holding dan Scope Industries."

Di bawah perjanjian pengambilalihan berbalik, sebuah syarikat swasta melangkau tawaran awam permulaan (IPO) proses untuk menjadi sebuah syarikat disenaraikan dengan mengambil alih syarikat-syarikat yang sudah tersenarai dalam pasaran saham.

Ini adalah berbeza dengan pengambilalihan biasa, dimana syarikat tersenarai awam lebih besar mengambil alih kawalan ke atas syarikat-syarikat swasta yang lebih kecil dengan membeli saham mereka.

Tiada ulasan: