Ahad, 18 Jun 2017

DAP Kecewa Anwar Tarik Diri Jadi Calon PM Pakatan Harapan

Rafa Azmir

DAP Kecewa

DAP terkejut dengan keputusan Anwar Ibrahim menarik diri sebagai calon perdana menteri untuk Pakatan Harapan (PH), kata Lim Guan Eng.

Lim, yang merupakan setiausaha agung DAP, berkata partinya terkejut dengan keputusan Anwar

“Ini adalah kali pertama saya mendengar ini, saya tidak tahu mengenainya.

“Kedudukan kami tetap sama, kami menyokong Anwar sebagai calon PM.

“Saya rasa ia hanya sesuai untuk PKR, Kak Wan (presiden PKR dan isteri Anwar Dr Wan Azizah Wan Ismail) untuk memberi komen mengenai keputusan ini,” katanya.

Lim, yang juga ketua menteri Pulau Pinang, bercakap kepada pemberita selepas program kebajikan “i-Sejahtera” pusat daerah pelbagai kumpulan seperti ibu tunggal, warga emas dan pelajar di SP Arena, Seberang Jaya hari ini.

Dr Wan Azizah juga menghadiri majlis itu secara ringkas tetapi dia pergi sebelum Lim tiba. Dia tidak bercakap dengan pemberita.

Anwar, pemimpin de facto PKR, mengumumkan bahawa beliau telah menarik diri sebagai calon perdana menteri PH jika gabungan parti pembangkang menang pilihan raya akan datang.

“Memandangkan panggilan untuk memusatkan perhatian kita pada pilihan raya umum, saya memilih untuk tidak menawarkan diri saya sebagai calon untuk perdana menteri,” kata pemimpin pembangkang yang dipenjara dalam satu kenyataan.

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun kerana sabitan liwat. Ia mustahil untuk bertanding dalam pemilihan seterusnya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Dr Mahathir Mohamad, yang telah menjadi perdana menteri selama 22 tahun dari 1981 hingga 2003, telah menawarkan untuk kembali kepada tugas lamanya, jika terdapat kesepakatan dari semua pemimpin parti di PH, yang terdiri daripada PKR, DAP, Amanah dan Bersatu.

Tiada ulasan: